FAMMU/FAPA: Eksport wieprzowiny spadł ilościowo o 23%, wartościowo o 20% w I poł
Warszawa, 08.09.2014 (ISBnews) - Eksport wieprzowiny spadł o ponad 23% do 167,7 tys. ton w I poł. 2014 r., a jego wartość zmniejszyła się o blisko 20% do 338,7 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Ministerstwa Finansów i analizy własne.
08.09.2014 | aktual.: 08.09.2014 15:08
?Spadek wywozu tego gatunku mięsa był wynikiem rosyjskiego embarga nałożonego na unijną wieprzowinę po wykryciu na Litwie i w Polsce afrykańskiego pomoru świń u dzików. Wstrzymany został także wywóz wieprzowiny z Polski do krajów azjatyckich, które w ostatnich latach stały się znaczącym odbiorcą mięsa wieprzowego z naszego kraju" - czytamy w raporcie.
Przywóz wieprzowiny do Polski zwiększył się o 1,8% w stosunku do poziomu importu z I połowy 2013 r., i wyniósł 296,2 tys. ton. Wartość tego importu osiągnęła pułap 615,4 mln euro.
?Bilans handlu wieprzowiną pogorszył się, i ukształtował się na ujemnym poziomie -276,7 mln EUR. W I połowie 2014 r. Polska wyeksportowała także 106,6 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (spadek o 7,5%) o wartości blisko 340 mln euro oraz 34,9 tys. ton mrożonej wołowiny (wzrost o ponad 24%) o wartości 107,4 mln euro" - napisano dalej.
W tym okresie Polska wyeksportowała około 135 tys. ton przetworów mięsnych, tj. o 11,3% więcej niż przed rokiem. W ujęciu wartościowym eksport tych towarów wzrósł o 10,4% do 402,8 mln EUR. Import przetworów mięsnych do Polski wyniósł blisko 13 tys. ton i był o około 5% większy niż przed rokiem. Wartość tego importu zwiększyła się zaledwie o 0,5% do 52,4 mln euro, podali także analitycy.
?W I połowie 2014 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 944,2 mln euro. Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny, i ukształtował się na poziomie 198,1 mln euro" - podsumowano w raporcie.
(ISBnews)