GIS ostrzega: salmonella wykryta w dwóch partiach mięsa drobiowego
W dwóch partiach mięsa drobiowego firmy Cedrob S.A. wykryte zostały bakterie Salmonella Enteritidis. Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega przed spożyciem produktu.
Chodzi o dwie partie mięsa: 232/2/222/20 i 232/2/309/20 obejmujące różne elementy drobiowe. Termin przydatności do spożycia obu partii wynosił od 23 do 29 sierpnia.
W partii numer 232/2/222/20 bakterie salmonelli wykryto w jednej z pięciu próbek wycinków skórek szyi kurcząt oraz w jednej z pięciu próbek ud z kurcząt.
"Dodatkowo Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ciechanowie polecił producentowi podjęcie działań w odniesieniu do partii mięsa pozyskanej po partii, w której w badaniach urzędowych stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis oznaczonej numerem 232/2/309/20" - czytamy w komunikacie.
Zobacz: Koronawirus. Żywność zdrożeje. "Papryka nową pietruszką, 30 zł za kg"
Cedrob przekazał już informacje o bakteriach w mięsie pracownikom działu handlowego, odpowiedzialnym za poinformowanie odbiorców zakwestionowanego asortymentu. Natomiast organy kontrolujące żywność monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.
GIS ostrzega, że chociaż odpowiednia obróbka mięsa powinna być skuteczna w przypadku wystąpienia salmonelli, to jednak bakteria ta może się przenieść na inne powierzchnie. Bakteria może również pozostać w mięsie w przypadku zbyt krótkiej obróbki, lub też obróbki w niedostatecznej temperaturze.
Bakterie salmonelli zaś mogą wywołać u człowieka salmonellozę - przypomina GIS.