Trwa ładowanie...

GIS ostrzega: salmonella wykryta w dwóch partiach mięsa drobiowego

W dwóch partiach mięsa drobiowego firmy Cedrob S.A. wykryte zostały bakterie Salmonella Enteritidis. Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega przed spożyciem produktu.

Share
Dwie partie mięsa drobiowego mają bakterie Salmonelli.Dwie partie mięsa drobiowego mają bakterie Salmonelli.Źródło: Corbis via Getty Images, fot: Horacio Villalobos
d2dia5d

Chodzi o dwie partie mięsa: 232/2/222/20 i 232/2/309/20 obejmujące różne elementy drobiowe. Termin przydatności do spożycia obu partii wynosił od 23 do 29 sierpnia.

W partii numer 232/2/222/20 bakterie salmonelli wykryto w jednej z pięciu próbek wycinków skórek szyi kurcząt oraz w jednej z pięciu próbek ud z kurcząt.

"Dodatkowo Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ciechanowie polecił producentowi podjęcie działań w odniesieniu do partii mięsa pozyskanej po partii, w której w badaniach urzędowych stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis oznaczonej numerem 232/2/309/20" - czytamy w komunikacie.

Zobacz: Koronawirus. Żywność zdrożeje. "Papryka nową pietruszką, 30 zł za kg"

Cedrob przekazał już informacje o bakteriach w mięsie pracownikom działu handlowego, odpowiedzialnym za poinformowanie odbiorców zakwestionowanego asortymentu. Natomiast organy kontrolujące żywność monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.

d2dia5d

GIS ostrzega, że chociaż odpowiednia obróbka mięsa powinna być skuteczna w przypadku wystąpienia salmonelli, to jednak bakteria ta może się przenieść na inne powierzchnie. Bakteria może również pozostać w mięsie w przypadku zbyt krótkiej obróbki, lub też obróbki w niedostatecznej temperaturze.

Bakterie salmonelli zaś mogą wywołać u człowieka salmonellozę - przypomina GIS.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2dia5d
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2dia5d
d2dia5d