Zmiany klimatu w filiżance kawy
Globalne ocieplenie powinno poważnie martwić też tych, którzy bez filiżanki małej czarnej nie potrafią wstać z łóżka.
Jak wynika z ostatniego raportu "Ile zapłacimy za kawę? Dynamika i perspektywy cen kawy", opracowanego przez Centrum im. Adama Smitha, ceny ziaren kawy idą w górę od pierwszego kwartału 2017 r. A to nie ostatnia podwyżka w tym roku.
Powód? Zmiany klimatyczne w krajach, które są największymi eksporterami tego surowca.
Każdy wzrost minimalnej temperatury na farmach o jeden stopień w skali Celsjusza prowadzi do zmniejszenia wydajności z hektara plantacji kawy aż o 137 kilogramów. Przykładowo w Tanzanii wydajność spadła aż o 46 proc. na przestrzeni ostatniego półwiecza. Z podobnymi spadkami mamy do czynienia wśród innych potentatów - w Kolumbii, Etiopii i Kenii.