Trwa ładowanie...

Ikea wprowadza wegetariańskie hot-dogi. W Polsce jeszcze w tym roku

Na początek będą mogli ich spróbować klienci w Szwecji. Jeśli test wypadnie pomyślnie, wkrótce będzie można ich skosztować także w Polsce.

Ikea wprowadza wegetariańskie hot-dogi. W Polsce jeszcze w tym rokuŹródło: wikimedia Commons, fot: Wikimedia
d4luex4
d4luex4

Hot dog to oprócz mebli i klopsików jeden z symboli sieci Ikea. W 1981 roku założyciel firmy Ingvar Kamprad ustalił koszt hot-doga na 5 szwedzkich koron (w Polsce kosztuje 1 zł), co stanowiło połowę ceny u konkurencji. I to był początek sukcesu produktu, który do dziś jest serwowany w sklepach na całym świecie.

Czasy się jednak zmieniają, a Ikea próbuje za nimi nadążyć. Dlatego właśnie testuje wegetariańską wersję hot-dogów. Na razie danie będzie dostępne w sklepie w miejscowości Malmö. W Polsce, tak jak w całej Europie, będzie można go skosztować od sierpnia 2018 r. Reszta świata musi poczekać do 2018 r.

Zobacz także: Kanapki z fast foodów. Dlaczego powinniśmy ich unikać?

"Zgodnie z wizją firmy dotyczącą tworzenia lepszego życia na co dzień dla wielu, Ikea Food pragnie inspirować ludzi do zdrowszego i bardziej zrównoważonego stylu życia poprzez szeroką ofertę smacznego jedzenia, które jednocześnie jest przygotowywane z produktów przyjaznych dla planety. Włączenie wegetariańskiej wersji hot-doga do oferty Bistro Ikea jest kolejnym etapem realizacji celów: wykorzystania większej ilości surowców pochodzenia roślinnego oraz tworzenia zdrowszych produktów" - informują przedstawiciele firmy.

Ikea daje sobie jeszcze czas na ewentualne zmiany w składzie produktu. - Zawsze, gdy opracowujemy nowe produkty, musimy upewnić się, że są pyszne i przypadną do gustu naszym klientom. Jeśli okazałoby się, że propozycja nowego zrównoważonego produktu nie jest smaczna, nie byłoby sensu dalej nad nią pracować - mówi Michael La Cour, dyrektor zarządzający Ikea Food Services AB.

d4luex4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4luex4