Indeks cen żywności na świecie. Rekord wszech czasów
07.03.2022 08:10, aktual.: 07.03.2022 08:46
Indeks cen żywności na świecie w lutym wzrósł do 140,7 pkt. i jest na poziomie najwyższym w historii - wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).
Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, w styczniu był na poziomie 135,4 pkt.
"To nowy rekord wszech czasów, przekraczając poprzedni szczyt z lutego 2011 r. o 3,1 punktu. Do lutowego wzrostu przyczyniły się duże wzrosty subindeksów cen olejów roślinnych i produktów mlecznych. Wzrosły również ceny zbóż i mięsa. Subindeks cen cukru spadł - napisano.
W lutym 2021 roku indeks był na poziomie 116,6 pkt.
Ceny żywności wystrzeliły
Inflacja w styczniu tego roku wyniosła 9,2 proc., co oznacza, że była najwyższa od 21 lat. Niemniej po kieszeniach uderza nas najważniejsza składowa tego odczytu, czyli wzrost cen żywności.
W Polsce ceny żywności poszybowały o 2,6 proc. mdm. "Sezonowo wzrosty cen żywności są najwyższe na początku roku, jednakże tegoroczny wzrost zdecydowanie przewyższa te z poprzednich lat. Bardzo duży wpływ na wzrost cen żywności mają rekordowe ceny gazu, które stanowią ok. 80-90 proc. kosztów produkcji nawozów azotowych. Wpływa to również na wysokie ceny świeżych warzyw i owoców uprawianych o tej porze roku w szklarniach ogrzewanych gazem. Do tego dochodzi jeszcze sytuacja na rynkach światowych i rosnące ceny surowców rolnych" - komentują ekonomiści Banku Pekao.
Ten rok może upłynąć nam pod znakiem podwyżek cen warzyw i owoców. "Wall Street Journal" pisze, że rolnicy na Zachodzie już się skarżą na wyższe koszty nasion, nawozów, środków chwastobójczych i siły roboczej, co może podnieść w tym roku rachunki za artykuły spożywcze.
Drogie oleje i produkty mleczne
Według wyliczeń Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w styczniu mocno drożały oleje palmowe, sojowe, rzepakowe i słonecznikowe.
Subindeks cen olejów roślinnych FAO w styczniu osiągnął 185,9 pkt., co oznacza wzrost aż o 7,4 pkt. (4,2 proc.) w porównaniu z grudniem 2021 r. "Tym samym wskaźnik ten znalazł się na historycznym szczycie".
Wzrósł też indeks produktów mlecznych, a na początku 2022 r. najmocniej rosły ceny odtłuszczonego mleka w proszku i masła.