Indeks cen żywności na świecie w styczniu spadł o 4,4 proc. rdr - FAO
06.02. Warszawa (PAP) - Indeks cen żywności na świecie w styczniu 2014 r. spadł o 4,4 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym spadł o 1,3 proc. - podała w czwartek na...
06.02.2014 | aktual.: 06.02.2014 11:53
06.02. Warszawa (PAP) - Indeks cen żywności na świecie w styczniu 2014 r. spadł o 4,4 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym spadł o 1,3 proc. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).
Jak podała FAO, indeks cen żywności na świecie w styczniu 2014 r. wyniósł 203,4 pkt., wobec 206,2 pkt. w poprzednim miesiącu po rewizji w dół o 0,5 pkt. i wobec 212,9 pkt. w styczniu 2013 r.
"Poza cenami nabiału, które wzrosły, wartości pozostałych indeksów składających się na główny indeks cen żywności w ubiegłym miesiącu się obniżyły, w szczególności cukrów i olejów roślinnych, które spadły odpowiednio o 5,6 i 3,8 proc." - napisano w czwartkowej nocie.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.
Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 13 miesięcy.
miesiąc żywność mięsa nabiał zboża tłuszcze i oleje cukry 1/2013 212,9 184,3 208,5 244,0 200,3 267,8 2/2013 212,6 186,4 209,7 241,1 201,8 259,2 3/2013 214,8 185,2 228,8 240,5 196,7 262,0 4/2013 216,9 186,6 258,8 230,7 194,0 252,6 5/2013 214,6 180,0 253,5 234,8 194,3 250,1 6/2013 211,9 179,7 246,2 232,3 193,5 242,6 7/2013 207,5 179,4 243,6 222,3 186,7 239,0 8/2013 204,5 182,4 247,6 206,8 181,8 241,7 9/2013 203,7 186,1 250,2 195,0 184,3 246,5 10/2013 206,6 187,3 251,1 196,6 188,0 264,8 11/2013 205,7 185,7 250,8 194,3 198,5 250,6 12/2013 206,2 186,8 264,1 191,5 196,0 234,9 1/2014 203,4 185,2 267,7 188,4 188,6 221,7 (PAP)
fdu/ osz/