Trwa ładowanie...
pracownik
13-05-2011 14:22

Jak zostać kucharzem?

Do niedawna w Polsce ten zawód nie cieszył się szczególnym uznaniem - dziś jest inaczej

Jak zostać kucharzem?Źródło: Thinkstockphotos
d2w85ox
d2w85ox

Pasja do gotowania to już nie wstyd, a wręcz przeciwnie - prestiż. Jak zdobyć ten zawód i zajść w nim jak najwyżej? W jaki sposób do swojej sławy dochodzili kucharze znani z programów telewizyjnych? Dla kucharza najważniejsze jest wykształcenie. Talent jest ważny, jak w każdym zawodzie, ale bez gruntownego wykształcenia nie ma co wchodzić do kuchni. Kucharz musi bowiem nauczyć się wielu terminów, zasad, co dla samotnika jest trudne. Wszyscy sławni kucharze uczyli się wcześniej.

Gdzie zdobyć to wykształcenie? W technikach gastronomicznych, szkołach zawodowych, szkołach policealnych lub na wyższych uczelniach. Nauka w zależności od typu uczelni trwa 2-3 lata, zaś kierunki noszą różne nazwy: „kucharz”, „kucharz małej gastronomii”, „organizator usług gastronomicznych”. W przypadku uczelni wyższych kierunek jest najczęściej powiązany z hotelarstwem – dopiero w kolejnych semestrach można wybrać konkretną specjalizację związaną tylko z gastronomią i zawodem kucharza.

Wśród przedmiotów znajdują się zajęcia związane z organizacją, ekonomiką oraz wyposażeniem zakładów gastronomicznych, podstawami żywienia, technologią gastronomiczną. Zajęcia teoretyczne uzupełnione są zajęciami praktycznymi oraz obowiązkowymi praktykami zawodowymi, które odbywają się najczęściej w restauracjach. Zarówno w przypadku szkół zawodowych, techników jak i uczelni wyższych nauka kończy się możliwością zdawania egzaminu zawodowego, uprawniającego do podjęcia pracy w zawodzie kucharza. Chcąc pracować na stanowisku szefa kuchni trzeba się najczęściej wykazać kilkuletnim doświadczeniem zawodowym. I stąd częsta wśród najlepszych kucharzy droga - od pomocnika, który musi w ciągu jednego dnia obrać worek ziemniaków czy cebuli, przez pomocnika, który pomaga w dekorowaniu potraw lub przygotowuje sosy, po szefa, który tak naprawdę sam gotuje już niewiele, ale zarządza zespołem kilku czy nawet kilkunastu kucharzy.

Poza obowiązkowym wyczuciem smaku od kandydata na kucharza oczekuje się bogatej wyobraźni i pomysłowości – odnosi się to zarówno do umiejętności wymyślania i tworzenia nowych potraw, ich modyfikowania, jak również nowatorskiego dekorowania. Wizualna strona potrawy niejednokrotnie ma ogromny wpływ na jej ocenę, a coraz częściej wymaga się od kucharzy, że serwowane dania będą wyglądać jak dzieła sztuki.

d2w85ox

Zarobki kucharzy uzależnione są od miejsca zatrudnienia, jego umiejętności, posiadanych kwalifikacji i zdobytego rozgłosu. Pensja w niewielkiej firmie czy restauracji może wynosić od 1500-2000 złotych, do kilkunastu nawet tysięcy złotych w renomowanych hotelach. Prowadząc własną firmę cateringową można liczyć na zarobki nawet powyżej 10 tys. zł. Najwięcej zarabiają jednak gwiazdy telewizyjne, występujące w coraz bardziej popularnych programach o gotowaniu. Nigella Watson czy Gordon Ramsey mogą liczyć na angaże liczone w setkach tysięcy funtów. Polscy kucharze, choć często są o wiele lepsi od brytyjskich gwiazd (krytykowanych np. za promowanie niezdrowego żywienia) zarabiają do kilku tysięcy złotych za odcinek programu. Jednak żeby stać się kucharzem z nazwiskiem, trzeba nie tylko doskonale znać się na kuchni, ale mieć jeszcze to "coś". Charyzmę, która z dobrego kucharza, pozwoli stać się gwiazdą kulinarnego show.

AD/MA

d2w85ox
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2w85ox