"Krupnioki śląskie" zdobyły unijne oznaczenie

O przyznanie unijnego oznaczenia ubiegało się Stowarzyszenie "Krupnioków Śląskich", w skład którego wchodzi 32 producentów krupnioków. Członkami grupy są producenci z województwa opolskiego i śląskiego.

Obraz
Wikimedia/Mariuszjbie CC-SA 3.0

"Krupnioki śląskie" zostały wpisane do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Jest to 38. polski produkt, który ma takie oznaczenie.
Nadanie takiego oznaczenia ma gwarantować, że produkt jest wytwarzany zgodnie z recepturą od wielu lat stosowaną np. w danym regionie. Jest wyróżnieniem produktu, co może przynieść wymierne korzyści jego producentom.

O przyznanie unijnego oznaczenia ubiegało się Stowarzyszenie "Krupnioków Śląskich", w skład którego wchodzi 32 producentów krupnioków. Członkami grupy są producenci z województwa opolskiego i śląskiego.

Potrawa krupnioki śląskie, czyli kiszka zrobiona z kaszy i krwi, ściśle jest związana z historią Śląska. Najstarsze udokumentowane wzmianki pochodzą z końca XVIII wieku ze wsi podgliwickich.

Wyrób "krupnioków śląskich" nierozerwalnie związany był ze świniobiciem, które było specyficznym i ważnym rytuałem na Śląsku. A coraz większą popularność w XIX wieku zawdzięczają śląskiemu stanowi górniczemu. Górnik musiał zjeść dobrze i tłusto, aby mieć siłę do ciężkiej pracy.

Krupnioki śląskie zaliczają się do wędlin podrobowych, nietrwałych, parzonych, w osłonce naturalnej (kiszce wieprzowej). Sposób ich wytwarzania różni się nieco w zależności od miejsca. Jedną z głównych różnic jest rodzaj oraz ilość użytej kaszy gryczanej lub jęczmiennej, co jest uwarunkowane lokalną tradycją na danym terenie gminy lub powiatu. Wyjątkowa renoma krupnioków śląskich jest więc również zasługą lokalnych wytwórców, których wiedza, doświadczenie i kultywowanie tradycji jest gwarantem otrzymania charakterystycznego produktu.

Obszar geograficzny wytwarzania krupnioków śląskich obejmuje teren województw śląskiego i opolskiego oraz gminę Dziadowa Kłoda (powiat oleśnicki, województwo dolnośląskie).

Unijne oznaczenia ma w Polsce jeszcze 37 produktów spożywczych; są to m.in. sery, miody, mięso i jego przetwory.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Brytyjczycy kupili polski browar, ale piwa nie chcą. Oto co produkują
Brytyjczycy kupili polski browar, ale piwa nie chcą. Oto co produkują
Wzbudzili kontrowersje. Teraz zamykają lokale. "Zbyt odważny"
Wzbudzili kontrowersje. Teraz zamykają lokale. "Zbyt odważny"
Zostawili go z problemem na 36 tys. zł. Poszkodowanych może być więcej
Zostawili go z problemem na 36 tys. zł. Poszkodowanych może być więcej
Nowy system na parkingach Biedronki. Sieć wyjaśnia, na czym polega
Nowy system na parkingach Biedronki. Sieć wyjaśnia, na czym polega
Zbliża się masowa wycinka. Coraz bliżej kontrowersyjnej inwestycji
Zbliża się masowa wycinka. Coraz bliżej kontrowersyjnej inwestycji
Sensacja wśród turystów. W Tatrach mają nosić swoje odchody w workach
Sensacja wśród turystów. W Tatrach mają nosić swoje odchody w workach
Czeczeni mieli zastraszać kupców. Prokuratura chciała umorzenia sprawy
Czeczeni mieli zastraszać kupców. Prokuratura chciała umorzenia sprawy
Polacy kochają jej smak. Ulubiona ryba może zniknąć ze sklepów
Polacy kochają jej smak. Ulubiona ryba może zniknąć ze sklepów
Sprawdzili kilkanaście piekarników. Oto wyniki kontroli
Sprawdzili kilkanaście piekarników. Oto wyniki kontroli
Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Klienci rzucili się po nową kolekcję. Tłumy w Ikei. Sieć zabiera głos
Klienci rzucili się po nową kolekcję. Tłumy w Ikei. Sieć zabiera głos
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy