Kupujemy mniej cytrusów i nektaryn, a za to więcej arbuzów i kiwi

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że w tym roku Polacy kupią z zagranicy mniej owoców cytrusowych, brzoskwiń i nektaryn. Rośnie natomiast import winogron, arbuzów i owoców kiwi.

Kupujemy mniej cytrusów i nektaryn, a za to więcej arbuzów i kiwi
Shutterstock/Ivan Pavlov

18.12.2015 | aktual.: 18.12.2015 12:12

W całym roku, kupimy z zagranicy owoce i warzywa za 2,5 mld euro. Zdecydowaną większość - ponad 90 proc. - wszystkich owoców świeżych stanowią owoce południowe - właśnie cytrusy, brzoskwinie, nektaryny czy kiwi.

Spośród owoców strefy umiarkowanej, większy niż w zeszłym roku będzie import jabłek i śliwek. Wzrośnie także import niemal wszystkich gatunków warzyw, w tym szczególnie cebuli. Import tych towarów to efekt spadku produkcji krajowej.

W grupie przetworów owocowych i warzywnych obniży się import przetworów z ananasów i kukurydzy, tj. przetworów, których ceny importowe są znacznie wyższe niż przed rokiem.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)