100 ml octu za 3,5 tys. zł
Nie bez przyczyny ten ocet nazywany jest kwaśnym złotem. Aceto balsamico tradizionale di Modena to produkowany w Modenie z odpowiednich szczepów winogron ocet, który dojrzewa przez kilkadziesiąt, a nawet kilkaset lat w drewnianych beczkach.
Zarówno szlachetny surowiec, tradycyjny sposób produkcji, jak i proces starzenia w beczkach nadają aceto balsamico niezwykły smak, oleistą konsystencję i... podnoszą cenę do astronomicznych poziomów.
W polskich sklepach udało nam się znaleźć najszlachetniejszy ocet balsamiczny z Modeny, bo dojrzewający 100 lat. Za to trzeba zapłacić. Taki rarytas kosztuje 3,5 tys. zł za opakowanie.
W tej cenie otrzymujemy 100 ml szlachetnego octu w kultowej buteleczce zaprojektowanej przez Giorgetto Giugiaro, projektanta m.in. samochodów Ferrari.