Trwa ładowanie...

Opakowaniowa rewolucja za 2 mld zł

Producenci żywności szykują się do opakowaniowej rewolucji. 13 grudnia 2014 roku wejdą w życie nowe przepisy, które całkowicie zmienią wszystkie etykiety. Ich wymiana kosztować może nawet 2 mld zł.

Share
Opakowaniowa rewolucja za 2 mld zł
Źródło: WP.PL, fot: Rafał Parczewski
d1n9fvb

Zamiast sodu będzie sól, czcionka ma mieć minimum 1,2 milimetra wysokości, a produkty w sklepach powinny zostać wykładane tzw. głównym polem widzenia. To jedne z głównych zmian jakie nakłada na producentów żywności unijne rozporządzenie 1169.

Pod tymi czterema cyferkami kryje się rewolucja, która sprawi, że opakowania żywności już nigdy nie będą takie same. Już od początku tego roku producenci mięsa mielonego muszą informować konsumentów o zawartości tłuszczu oraz kolagenu.

d1n9fvb

Od grudnia producenci wędlin będą musieli zaraz przy nazwie swoich szynek informować, że zawiera wodę (jeśli jest jej więcej niż 5 proc.) czy zapakowano ją w niejadalną osłonkę.
- Przykładem takiej nazwy może być szynka wieprzowa, wędzona, parzona, z dodatkiem wody, z połączonych kawałków mięsa i dodatkowo z białkiem - mówi Beata Majchrzak z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Choć o zmianach przedsiębiorcy wiedzieli już od 2011 roku, to większość dopiero teraz szykuje się do zmian.

d1n9fvb

Podziel się opinią

Share
d1n9fvb
d1n9fvb