PE: prawie 50 proc. żywności w UE jest marnowane
Prawie połowa żywności w gospodarstwach domowych, supermarketach i restauracjach jest co roku wyrzucana. Parlament Europejski chce powstrzymać marnotrawienie żywności i przegłosował w czwartek rezolucję w tej sprawie.
19.01.2012 18:10
W krajach UE duża część produktów spożywczych trafia na śmietnik, podczas, gdy 79 milionów obywateli Unii żyje poniżej progu ubóstwa, a 16 milionów potrzebuje regularnej pomocy żywnościowej. W uchwalonej w czwartek rezolucji PE wzywa do podjęcia zdecydowanych działań w celu zatrzymania marnotrawstwa żywności do 2025 r. i ułatwienia dostępu do żywności dla najbiedniejszych obywateli Unii - poinformowało biuro prasowe PE.
Rezolucja Parlamentu Europejskiego nie jest aktem prawnym, ale jedynie inicjatywą europosłów.
Według Parlamentu za marnotrawienie jedzenia w 42 proc. odpowiadają gospodarstwa domowe, czego w 60 proc. dałoby się uniknąć; w 39 proc. producenci, w 5 proc. sprzedawcy i w 14 proc. dostawcy żywności. Straty żywności w 27 krajach członkowskich ocenia się na 89 mln ton rocznie, czyli ok. 179 kg na głowę.
Europosłowie wzywają do wprowadzenia skoordynowanej akcji łączącej działania europejskie i krajowe w całym łańcuchu dostaw i konsumpcji. Apelują także, by uznać marnotrawienie żywności za problem niezwykle ważny. Jeśli nie podejmie się żadnych działań, to ilość zmarnotrawionej żywności do 2020 roku wzrośnie o 40 proc., czyli do 126 mln ton rocznie - wynika z badań opublikowanych przez Komisję.
Marnotrawienie żywności stało się powszechnym zjawiskiem w UE, na które dotychczas nie zwracało się większej uwagi. Rezolucja PE jest krokiem naprzód. Teraz do sprawy powinna się odnieść KE.
- Spodziewamy się skutecznej strategii UE, która doprowadzi wszystkie 27 państw członkowskich do systematycznej walki z problemem - powiedział sprawozdawca Salvatore Caronna podczas debaty poprzedzającej głosowanie.
Sposobem walki z tym zjawiskiem jest m.in. lepsza edukacja. Aby do 2025 roku znacząco zmniejszyć marnotrawstwo jedzenia, potrzebne są kampanie, które uświadomią społeczeństwom konsekwencje wynikające z tego zjawiska. Takie kampanie powinny być prowadzone na poziomie UE, jak i w krajach - zakłada rezolucja. Państwa członkowskie powinny wprowadzić w szkołach programy edukacyjne dotyczące przechowywania żywności, a także sposobu jej utylizacji. Parlamentarzyści wezwali Radę i Komisję do ogłoszenia 2014 r. Europejskim rokiem przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.
W rezolucji PE proponuje się, by na opakowaniach umieszczać, obok daty przydatności do spożycia, datę, do której należy sprzedać artykuł. Chodzi o to, by produkty nie były sprzedawane tuż przed upływem daty ważności, bo to zwiększa prawdopodobieństwo ich wyrzucenia. Ponadto opakowania powinny być dostosowane do potrzeb konsumentów, czyli powinny być pakowane w różnych ilościach i w opakowaniach jak najlepiej chroniących produkty. Zaś żywność, której data ważności kończy się, powinna być sprzedawana po obniżonej cenie.
Według europarlamentarzystów UE powinna wspierać działania w zakresie dystrybucji produktów spożywczych dla obywateli znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji materialnej. Nadal powinny być utrzymane programy na rzecz zaopatrzenia uczniów w mleko i produkty mleczne oraz promujące spożywanie owoców w szkołach.