Polacy na 5. miejscu w UE pod względem marnowania żywności. Oto sposoby na niewyrzucanie jedzenia

Kupujemy, a potem wyrzucamy. Według danych Polskiego Instytutu Ekonomicznego statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, co plasuje nas na 5. miejscu w Unii Europejskiej. Czas przestać wyrzucać jedzenie.

Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce, wędliny i warzywa.
Źródło zdjęć: © wp.pl
Agata Wołoszyn

Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, przeciętny Polak ma do wydania ok. 1700 zł miesięcznie, z czego 25 proc. przeznacza na jedzenie. To 425 zł, ale trzeba pamiętać, że mówimy o średniej. Są przecież i tacy, którzy na jedzenie potrafią wydać tysiące, a potem równowartość kilkudziesięciu lub nawet kilkuset złotych wyrzucić do kosza.

Polski Instytut Ekonomiczny informuje, że najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Na kolejnych pozycjach są jogurty, ziemniaki i mleko.

Pandemia koronawirusa wymusiła i tym samym zmieniła podejście Polaków do zakupów. Podczas jednej wizyty w sklepie zaopatrujemy się w więcej produktów niż kiedyś. Niestety gromadzenie dużej ilości jedzenia to większe ryzyko jego zmarnowania. Są jednak sposoby, aby temu zapobiec.

Zobacz: Żywność w czasach pandemii. Polscy naukowcy publikują szereg porad

Spis produktów wraz z datami przydatności do spożycia

Przede wszystkim podczas zakupów sprawdzajmy daty przydatności do spożycia i wybierajmy te produkty, które mają dłuższy termin. Zdarza się, że np. dwa takie same jogurty leżące obok siebie różnią się datą przydatności nawet o kilka dni. Niby oczywiste, ale nie każdy i nie zawsze zwraca na to uwagę.

Obraz
© wp.pl | wp.pl
Obraz
© wp.pl | wp.pl

Pomocne w niemarnowaniu żywności może być zrobienie listy produktów, które mamy w lodówce wraz z wypisaniem ich dat przydatności do spożycia. Tym sposobem łatwiej zorientujemy się, które z nich powinniśmy zjeść w pierwszej kolejności. Często sięgamy do lodówki po jakiś produkt, po kilku dniach od zakupów, po czym okazuje się, że termin przydatności minął i jogurt czy serek trafia do kosza. Nie dość, że zmarnowaliśmy jedzenie, to jeszcze straciliśmy pieniądze. Powieszenie na lodówce kartki z wypisaną jej zawartością wraz z terminami przydatności do spożycia może pomóc nam zorientować się, co powinniśmy zjeść najpierw.

Obraz
© wp.pl | wp.pl

Półki w lodówce mają znaczenie

Okazuje się, że przechowywanie produktów spożywczych na odpowiednich półkach w lodówce też ma ogromne znaczenie. W trakcie rozpakowywania zakupów i chowania ich do lodówki wyróbmy sobie nawyk umieszczania nieotwartych produktów z tyłu. Z przodu układajmy te, którym kończy się termin przydatności do spożycia, abyśmy mieli je na oku.

Dietetyk Anna Radowicka informuje, że na górnej półce w lodówce powinny się znajdować produkty z długim terminem ważności. - Chodzi o żywność przechowywaną w słoikach oraz hermetycznych opakowaniach. Na górze umieszczajmy również konfitury, powidła, dżemy oraz ciasta. Na najwyższej półce temperatura jest najwyższa, dlatego jest to idealne miejsce dla tego typu produktów – komentuje dietetyk.

Obraz
© freepik.com | freepik.com

Półki środkowe to idealne miejsce dla nabiału. Jest to grupa produktów, w których najszybciej rozwijają się drobnoustroje, dlatego panująca tam temperatura (ok. 5 stopni Celsjusza) zapobiega ich namnażaniu. Na tej półce kładźmy kefiry, jogurty, mleko, sery oraz twarogi. - To miejsce również przeznaczone jest dla produktów, które na opakowaniu mają informację, że po otwarciu należy je przechowywać w lodówce. Trzymajmy tu też jedzenie, które chcemy odgrzać w ciągu najbliższych dni np. zupę, czy drugie danie – radzi Anna Radowicka.

Dolna półka to najzimniejsze miejsce w lodówce i powinniśmy przechowywać na niej produkty, które szybko się psują. - Ryby, mięso, wędliny, ale także pokrojone owoce oraz warzywa. Na tej półce możemy również trzymać produkty, które są już otwarte – dodaje dietetyk.

W dolnej szufladzie warto poukładać warzywa i owoce (sałaty, szpinak, roszponkę, szczypior oraz maliny, truskawki poziomki). Dietetyk radzi, aby tę szufladę wyłożyć ręcznikiem papierowym, który będzie pochłaniał nadmierną wilgoć.

- Półki na drzwiach lodówki to miejsce na napoje, ketchup, musztardy, sosy w butelkach, oleje w butelkach, jaja oraz masło, które tylko wymagają schłodzenia – mówi Anna Radowicka.

Mrożenie

Kolejny sposób na niemarnowanie jedzenia to mrożenie. Wiele świeżych produktów możemy włożyć do zamrażalnika i zjeść za kilka tygodni lub miesięcy. Do zamrożenia nadaje się m.in. chleb, mięso, wędliny, kiełbasy czy pierogi. Również większość owoców i warzyw możemy umieścić w zamrażalniku. Nie róbmy jednak tego z warzywami, które zawierają dużo wody np. ogórkami rzodkiewkami, pomidorami czy bakłażanami, bo po rozmrożeniu może się z nich zrobić papka.

Czas rozpocząć walkę z marnowaniem żywności. Posiłki z "resztek" jedzenia, jakie mamy w lodówce mogą być naprawdę smaczne, a satysfakcja z tego, że udało nam się wykorzystać wszystko, co mieliśmy w lodówce, bez wyrzucania – bezcenna.

Razem #ZmieńmyNawyki i podejmijmy wspólnie #EkoWyzwanie! Na Wasze zdjęcia, opowieści i chwaliposty czekamy na platformie DziejeSię.

To czytają wszyscy
Dino namiesza w branży? Dużo zależy od zakazu handlu alkoholem
Dino namiesza w branży? Dużo zależy od zakazu handlu alkoholem
FINANSE
Carrefour opuści kolejny kraj? Jest tu trzecią największą siecią
Carrefour opuści kolejny kraj? Jest tu trzecią największą siecią
FINANSE
Znaleźli u niego 56 telefonów. Był poszukiwany listami gończymi
Znaleźli u niego 56 telefonów. Był poszukiwany listami gończymi
FINANSE
Zwolnienia w sklepie Biedronki. Ajent wyrzucił ich z dnia na dzień
Zwolnienia w sklepie Biedronki. Ajent wyrzucił ich z dnia na dzień
FINANSE
Jajo sprzedane za prawie 23 mln funtów. Padł rekord
Jajo sprzedane za prawie 23 mln funtów. Padł rekord
FINANSE
Istnieje od 120 lat. Krakowski sklep ma kłopoty. Właściciel tłumaczy
Istnieje od 120 lat. Krakowski sklep ma kłopoty. Właściciel tłumaczy
FINANSE
Odkryj
Ważna zmiana dla rolników. Urzędnicy sprawdzą, czy naprawdę pracujesz
Ważna zmiana dla rolników. Urzędnicy sprawdzą, czy naprawdę pracujesz
FINANSE
Grudniowe żniwa w sklepach. Te produkty Polacy kradną na potęgę
Grudniowe żniwa w sklepach. Te produkty Polacy kradną na potęgę
FINANSE
Od miesiąca żyją bez prądu i wody. Wszystko zaczęło się od awarii
Od miesiąca żyją bez prądu i wody. Wszystko zaczęło się od awarii
FINANSE
Ukraińcy wrócą do Polski? "Zakończenie wojny uwolni tysiące mężczyzn"
Ukraińcy wrócą do Polski? "Zakończenie wojny uwolni tysiące mężczyzn"
FINANSE
Spór o rozbiórkę boiska w Zakopanem. "Goście rezygnowali po 2 dniach"
Spór o rozbiórkę boiska w Zakopanem. "Goście rezygnowali po 2 dniach"
FINANSE
90 proc. Polaków tak robi. Oto cała prawda o naszych zakupach
90 proc. Polaków tak robi. Oto cała prawda o naszych zakupach
FINANSE
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇