Księżycówka z Kujaw
Nazwa: Księżycówka z Kujaw
Gatunek: wódka
Data wpisania na listę: 04.03.2008
Pochodzenie: woj. kujawsko-pomorskie
Wygląd:raczej bezbarwny z lekką domieszką ecry
Moc: ok. 40 proc.
Księżycówkę z Kujaw tradycyjnie wytwarzano w Nieszawie i jej okolicach. Tamtejsi mieszkańcy recepturę przekazywali sobie z pokolenia na pokolenie. Od kilkudziesięciu lat Księżycówka produkowana jest lokalnie na własne potrzeby. Nazwa produktu pochodzi stąd, że przeważnie wytwarzano ją nocą.
Jest to napój alkoholowy, rozlewany do szklanych, zielonych butelek zamkniętych korkiem. Na korek nakłada się papierową serwetkę i przewiązuje ją gumką lub sznurkiem.
Wzmianki na temat produkcji Księżycówki możemy znaleźć w filmie "Wiosna panie sierżancie" z 1974 roku w reżyserii Tadeusza Chmielewskiego. W jednej ze scen podana została receptura tego trunku. Według niej alkohol wytwarzany jest z 2 kg cukru, 1 kg gruszek bergamotek oraz 5 l przegotowanej wody.
Na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafiła 4 marca 2008 roku.