Polska wśród krajów z dobrą żywnością. Zobacz, gdzie jest najlepiej

Mimo pogorszenia się ocen dla większości państw Europy, nasz kraj wypada całkiem dobrze - wynika z raportu DuPont przedstawiający Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego.

Polska wśród krajów z dobrą żywnością. Zobacz, gdzie jest najlepiej
Źródło zdjęć: © WP.PL | Shutterstock/Minerva Studio

14.07.2015 16:56

Bezpieczeństwo żywnościowe w świecie polepsza się, a Polska znalazła się w grupie krajów, gdzie zanotowano poprawę, mimo pogorszenia się ocen większości państw Europy - wskazuje ogłoszony raport DuPont przedstawiający Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego.

W 2015 roku Polska na tle 109 badanych państw zajęła 28 miejsce. Wysoko oceniono dostęp do żywności, osiągalność cenową żywności, oraz jakość i bezpieczeństwo pożywienia. Zwrócono natomiast uwagę na rosnącą liczbę ludzi otyłych, nisko oceniono wydatki na badania i rozwój w rolnictwie i infrastrukturę transportową.

- Widzimy dwa czynniki, które pojawiają się w tej ocenie Polski od czterech lat, a które są bardzo nisko oceniane. Są to mianowicie nakłady na badania i rozwój w rolnictwie oraz infrastruktura drogowa. Tu jesteśmy bardzo nisko oceniani i to rok po roku. Na razie nie widać żadnej reakcji ze strony władz, żeby coś w tym temacie poprawić. A tak niska ocena w tych dwóch wskaźnikach powoduje, że nasz wskaźnik ogólny również jest zaniżony - tłumaczył dyrektor generalny DuPont Polska Piotr Gill.

DuPont co roku ogłasza raport dotyczący bezpieczeństwa żywnościowego na podstawie analiz Economist Intelligence Unit (EIU). Dokument bazuje na danych pochodzących z Organizacji Narodów Zjednoczonych, Międzynarodowego Funduszu Walutowego (MFW), Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Banku Światowego.

Według raportu Polska otrzymała 74,2 pkt na 100 możliwych, o 0,5 pkt więcej, niż w 2014 roku. Spadek pozycji z 26 na 28 wynika ze skoku notowań innych państw, które znajdowały się poza pierwszą 30-tką.

W Polsce wzrosły wskaźniki dotyczące dostępu do żywności (z 66,3 pkt do 70 pkt - 25 miejsce w świecie) i osiągalności cenowej (z 78,6 do 78,4 - 28 miejsce). Nieco spadła natomiast ocena jakości i bezpieczeństwa żywności (z 75,7 pkt do 75 pkt - 27 miejsce).

100 na 100 pkt Polska otrzymała za programy poprawy bezpieczeństwa żywności, dostęp rolników do finansowania, standardy żywienia i bezpieczeństwo żywności. Wysokie noty przyznano także za niski udział osób znajdujących się poniżej światowej linii ubóstwa w populacji kraju (99,9 proc.) oraz niewielkie straty żywności (90 pkt).

Na 81,8 pkt oceniono udział wydatków na żywność w budżecie domowym. Według autorów raportu stanowią one 18,5 proc. budżetu Polaków. Dla porównania na Węgrzech wydatki na jedzenie wynoszą 17,6 proc., na Słowacji - 17,4 proc., w Grecji - 16,2 proc., ale w Niemczech już 11,7 proc., a w Wielkiej Brytanii - 9,2 proc.

Najsłabiej natomiast oceniono wydatki na badania i rozwój w rolnictwie. Polska dostała 12,5 pkt na 100 możliwych. Według DuPont wskaźnik ten jest dwukrotnie niższy niż w 2012 roku. W Polsce wzrosła też liczba ludzi z otyłością; wg raportu otyłych jest już 23,2 proc. Polaków.

Gdzie z żywnością jest najlepiej, a gdzie najgorzej?

Niezmiennie najwyższą pozycję w badaniu bezpieczeństwa żywnościowego zajmują Stany Zjednoczone. Zajmują pierwsze miejsce z 89 punktami.

W rankingu krajów europejskich Polska spadła z 16. na 17. miejsce. Najlepszy na naszym kontynencie wynik osiągnęła Irlandia (85,4 pkt.), która wyprzedziła ubiegłorocznego lidera - Austrię (obecnie 85,1 pkt.).
Raport zestawia także Polskę z krajami sąsiednimi. Najlepiej pod względem bezpieczeństwa żywnościowego wypadły Niemcy, które w ogólnym rankingu otrzymały 83,9 pkt i znalazły się na 8 pozycji. Nieco niżej uplasowały się Czechy (74,9 pkt - 25 miejsce) i Słowacja (70,2 pkt - 32 miejsce). Gorzej sytuacja kształtuje się na wschodzie - Rosja zajęła 43. pozycję (63,8 pkt), Białoruś - 44. (63,5 pkt), a Ukraina - 59. (56,1 pkt).
Najpoważniejsza sytuacja pod względem bezpieczeństwa żywnościowego panuje w państwach Afryki subsaharyjskiej: Burundi (25,1 pkt), Czadzie (27,9 pkt) oraz Madagaskarze (28,8 pkt).

W 2/3 państw nastąpiła jednak poprawa, do czego zdaniem DuPont przyczynił się globalny spadek cen żywności i wzrost gospodarczy. Zmniejszyły się także różnice między najbardziej i najmniej bezpiecznymi krajami, na co według autorów raportu wpłynęły m.in. spadające ceny zboża, cukru i produktów mlecznych. Kraje, gdzie sytuacja uległa polepszeniu, zmniejszyły zależność od programów bezpieczeństwa żywnościowego, zwiększyły możliwości magazynowania żywności, zanotowały niższe straty po zbiorach, wprowadziły większą różnorodność diet oraz miały lepszy dostęp do źródeł białka wysokiej jakości - wskazano.

Dyrektor Piotr Gill powiedział, że trend jest pozytywny i bezpieczeństwo żywnościowe na świecie poprawia się, choć nie jest to duży wzrost, bo dla 109 krajów wynosi zaledwie 1 pkt. Wskazał jednak, że istotna jest poprawa sytuacji w krajach, gdzie wskaźnik bezpieczeństwa żywnościowego był niski.

- W Europie natomiast mamy pewne zaskoczenie w stosunku do roku ubiegłego, ponieważ w większości krajów wskaźnik bezpieczeństwa żywnościowego zmniejszył się o od 0,1 do 1,9 pkt. Ta zmiana nie jest duża, niemniej jednak ona się pojawiła. Tylko w czterech krajach Europy nastąpił wzrost wartości indeksu: na Białorusi, w Rumunii, Polsce i Irlandii - dodał.

żywnośćbezpieczeństwojakość
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (35)