Polskie piwo z niemieckiego chmielu
Browary produkują polskie piwo z niemieckiego chmielu. Krajowi chmielarze są na skraju zapaści - pisze "Rzeczpospolita".
10.07.2012 | aktual.: 10.07.2012 09:20
Tak źle jeszcze nie było. W tym roku produkcja chmielu może spaść do 1,2 tys. ton. To dwa razy mniej niż w zeszłym roku. W 2008 roku było to trzy razy tyle. Tymczasem tylko od października 2011 roku do marca 2012 sprowadzono zza zachodniej granicy 10 tys. ton chmielowych szyszek.
Producenci za taki stan rzeczy winią duże krajowe browary. Dziś swoje zbiory sprzedają rodzimym małym i średnim przedsiębiorstwom. Kompanie piwne wciąż większość chmielu sprowadzają z Niemiec.
Najwięksi piwowarzy obiecali jednak, że zwiększą wykorzystanie rodzimego chmielu.
- Powracamy do polskiego chmielu, ale musimy honorować obowiązujące obecnie umowy długoterminowe - powiedział "Rz" Piotr Kwiatkowski, dyrektor ds. korporacyjnych Kompanii Piwowarskiej, lidera polskiego rynku piwa.
Jednocześnie przedstawiciele przemysłu piwnego zwracają uwagę, że to efekt podniesienia przed pięciu laty cen krajowego chmielu. W celu utrzymania cen piwa koncerny musiały zaopatrywać się za granicą.
Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego oraz Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich w marcu już poinformowały, że ich członkowie zamierzają od 2013 roku zwiększyć udział polskiego chmielu w produkcji do 75 proc. W kolejnych latach ma to być nawet 90 proc.