Poprawa sytuacji na rynku cukru

Ceny cukru, po dynamicznych wzrostach w drugiej połowie 2010 r., od początku lutego br. znajdują się w silnym trendzie spadkowym. Sprzyja im poprawa pogody oraz prognoz produkcji w Brazylii, która jest największym na świecie producentem i eksporterem surowca oraz informacje napływające z Tajlandii, w której zbiory cukru w sezonie 2010/2011 okazały się wyższe od prognoz.

Poprawa sytuacji na rynku cukru
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

20.05.2011 10:44

Spadki wspomagane są także przez stopniowe uwalnianie eksportu przez Indie, które są drugim największym producentem cukru na świecie.

Wczoraj wieczorem Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) opublikował prognozę produkcji i konsumpcji cukru na nadchodzący sezonu 2011/2012. Wg USDA w najbliższym sezonie produkcja cukru na świecie powinna wzrosnąć o 5% r/r (do poziomu 168 mln ton) doprowadzając do poprawy bilansu na rynku o 4,5 mln ton. Wysokie ceny motywują producentów do zwiększania poziomów produkcji w krajach największych producentów (Brazylie, Indie, Chiny).

Raport powinien sprzyjać dalszym spadkom cen cukru. Jednakże, utrzymujące się wysokie ceny ropy, zbóż i niski poziom zapasów mogą znacznie osłabiać dynamikę spadków.

Głębszą analizę fundamentów i zmian na rynku cukru prezentowaliśmy w naszym raporcie z rynku surowców :

Paweł Kordala
X-Trade Brokers DM S.A

kakaożywnośćcukier
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)