Słynne piwo Heweliusza
Nieco więcej niż o schoepsie wiadomo o gdańskim specjale - piwie jopejskim. Przekazy historyczne mówią, że w XVII wieku warzył je sam Jan Heweliusz. Piwo to znane było jednak już wcześniej, co najmniej od początków XV wieku. Jego nazwa wywodzi się od przyrządu wykorzystywanego w procesie warzenia - jopy, czyli drewnianego czerpaka.
Z przekazów historycznych wynika, że jopejskie było gęstym, ciemnobrązowym, pożywnym piwem o zdecydowanym smaku. Służyło jako dodatek do innych piw i przyprawa do potraw. Było także wykorzystywane jako lek.
Piwo jopejskie do życia przywraca Arkadiusz Wenta, współzałożyciel gdańskiego AleBrowaru. - Lubię wyzwania. Jako piwowar domowy eksperymentowałem z różnymi stylami i ich hybrydami - mówi. - Piwo jopejskie pozostawało moim marzeniem do zrealizowania jako zapomniany styl, przekroczenie następnej piwowarskiej granicy - wyjaśnia.