Piwowarzy domowi też rekonstruują
Browar Kormoran popularyzuje rosanke, ale - jak mówi Błażewicz - "odpowiedzialność za pomysły na rekonstrukcje smaku zrzucił na barki piwowarów domowych".
- To oni każdego lata stają w szranki w Warmińskim Konkursie Piw Domowych i prezentują swoje pomysły. Ten najlepszy warzony jest w naszym browarze. Browar całkowicie przyjmuje recepturę oraz pomysły na warzenie piwa. Do tej pory zaoferowaliśmy dwie interpretacje rosanke. Bogdan Markocki w 2014 r. urzekł ciekawą mieszanką miodu i słodów wędzonych. Natomiast w 2015 r. konkurs wygrali Karolina i Wojciech Ściana, których piwo łączyło aksamitność tekstury, ziołowy aromat i wysoką pijalność - mówi.
Błażewicz nie ma wątpliwości co do tego, czy poszukiwanie historycznych informacji ma sens. - W tych zapiskach można szukać inspiracji. W Browarze Kormoran wykorzystujemy tę wiedzę każdego dnia. Np. by nadać aksamitnej treściwości Kormoranowi Ciemnemu, dodajemy 20% owsa. Co ciekawe, pomysł na ten dodatek pojawił się, gdy znaleźliśmy zapiski, że biedni mieszkańcy Olecka musieli uzupełniać owsem zasyp swoich piw - mówi. - Traktujemy to jako nową wersję tradycji - dodaje.