Trwa ładowanie...
d3hhtsz

Spożycie produktów zbożowych w sezonie 11/12 obniży się - ARR

17.01. Warszawa (PAP) - Spożycie produktów zbożowych w sezonie 11/12 obniży się - napisano w kwartalnym raporcie ARR. Produkcja wieprzowiny w I połowie 2012 r. spadnie o 12 proc.,...

d3hhtsz
d3hhtsz

17.01. Warszawa (PAP) - Spożycie produktów zbożowych w sezonie 11/12 obniży się - napisano w kwartalnym raporcie ARR. Produkcja wieprzowiny w I połowie 2012 r. spadnie o 12 proc., produkcja wołowiny obniży się o 2 proc., natomiast produkcja mięsa drobiowego w I półroczu wzrośnie o 5 proc.

ZBOŻA

ARR ocenia, że w roku gospodarczym 2011/2012 kontynuowana będzie powolna spadkowa tendencja spożycia produktów zbożowych.

"W bieżącym sezonie (2011/2012) utrzyma się spadek pogłowia trzody chlewnej. Dalszemu zwiększeniu może ulec produkcja żywca drobiowego i mleka, przy jednoczesnej stabilizacji produkcji wołowiny. Nie zrównoważy to jednak spadku zapotrzebowania na zboża spowodowanego głęboką zapaścią produkcji żywca wieprzowego. Przewiduje się, że zużycie zbóż na cele paszowe będzie mniejsze niż w poprzednim sezonie. W roku gospodarczym 2011/2012 kontynuowana będzie wieloletnia powolna spadkowa tendencja spożycia produktów zbożowych" - napisano w raporcie.

d3hhtsz

"Wykorzystanie ziarna w przemyśle oraz do siewu prawdopodobnie nieco wzrośnie. W efekcie łączne krajowe zapotrzebowanie na zboże w całym sezonie 2011/2012 może być o około 2 proc. mniejsze niż w poprzednim sezonie i wynieść 27,6 mln ton. Mimo że krajowe zasoby ziarna (zbiory + zapasy początkowe) wynoszące 31,1 mln ton są większe od przewidywanego zużycia, nabywcy mogą odczuwać niedobór ziarna konsumpcyjnego, zwłaszcza w przypadku żyta, z uwagi na jakość ziarna zebranego w 2011 r." - dodano.

ARR przewiduje, że w kolejnych miesiącach duża podaż krajowego ziarna paszowego przyczyni się do ograniczenia jego importu.

"Kolejnym czynnikiem hamującym import ziarna będzie prawdopodobnie słaby złoty. Prognozuje się, że w porównaniu do poprzedniego roku gospodarczego przywóz zbóż w sezonie 2011/2012 obniży się o 23-32 proc. i ukształtuje się na poziomie 1,5-1,7 mln ton. Przedmiotem importu będzie głównie ziarno wysokojakościowe, którego niedobory w kraju będą prawdopodobnie równie duże, jak sezon wcześniej" - dodano.

MIĘSO WIEPRZOWE

d3hhtsz

Uwzględniając zmiany w pogłowiu trzody chlewnej IERiGŻ-PIB szacuje, że w pierwszej połowie 2012 r. produkcja wieprzowiny w Polsce wyniesie około 1110 tys. ton (868 tys. ton w.b.c.) i będzie mniejsza o 12 proc. niż w pierwszym półroczu 2011 r.

"Uwzględniając sytuację na świecie i w Unii Europejskiej oraz na rynku krajowym, przewiduje się, że w 2012 r. nastąpi dalszy wzrost krajowego importu wieprzowiny, przy spadku eksportu. W pierwszej połowie 2012 r. eksport wieprzowiny może wynieść 220-230 tys. ton, tj. o 4-8 proc. mniej niż w pierwszym półroczu 2011 r., import może osiągnąć 340-350 tys. ton, o 15-19 proc. więcej. W 2012 r. Polska pozostanie importerem netto wieprzowiny, a ujemne saldo handlu zagranicznego tym asortymentem ulegnie zwiększeniu" - napisano.

"Wzrost cen zbytu wieprzowiny, wynikający z małej krajowej podaży i drogiego importu, przyczynił się do wzrostu cen detalicznych mięsa wieprzowego. W okresie 11 miesięcy 2011 r. były one o 4 proc. wyższe niż w tym samym czasie 2010 r. W efekcie, przy utrzymującej się konkurencyjności mięsa drobiowego, uległo zmniejszeniu spożycie wieprzowiny. Według szacunków IERiGŻ-PIB, w 2011 r. spożycie mięsa wieprzowego w Polsce wynosiło 42,0 kg na osobę wobec 42,6 kg w 2010 r. Z uwagi na przewidywane wysokie ceny, w 2012 r. spożycie wieprzowiny może ulec dalszemu zmniejszeniu" - dodano.

d3hhtsz

MIĘSO WOŁOWE

"Biorąc pod uwagę aktualny i przewidywany stan oraz strukturę pogłowia bydła eksperci IERiGŻ przewidują, że po znaczącym wzroście produkcji żywca wołowego w drugiej połowie 2010 r. i w pierwszej połowie 2011 r., w dwóch kolejnych półroczach nastąpi niewielki spadek produkcji tego żywca" - napisano.

"Eksperci IERiGŻ przewidują, że w pierwszym półroczu 2012 r. produkcja żywca wołowego może wynieść 370 tys. ton (193 tys. ton w.b.c.), tj. o 2 proc. mniej od uzyskanej w pierwszej połowie 2011 r." - dodano.

d3hhtsz

Według ARR, możliwości wywozu wołowiny z Polski w pierwszej połowie 2012 r. będą ograniczone z uwagi na przewidywane zmniejszenie krajowej produkcji.

"Z kolei wysokie ceny i niski kurs złotego będą ograniczały wzrost importu tego mięsa. W tej sytuacji w pierwszym półroczu 2012 r. przywóz i wywóz wołowiny (łącznie z cielęciną) prawdopodobnie będzie kształtował się na poziomie zbliżonym do notowanego w tym samym okresie 2011 r." - dodano.

MIĘSO DROBIOWE

d3hhtsz

Zgodnie z prognozą IERiGŻ-PIB produkcja mięsa drobiowego w pierwszej połowie 2012 r. może być o 5 proc. wyższa od uzyskanej w porównywalnym okresie roku 2011 i wyniesie 1014 tys. ton (710 tys. ton w.b.c.).

"Szacuje się, że w całym 2011 r. eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych(w ekwiwalencie mięsa) był większy (o 7 proc.) niż w 2010 r. i wyniósł około 515 tys. ton. W 2012 r. przewidywany jest dalszy wzrost eksportu mięsa drobiowego" - napisano.

MLEKO

d3hhtsz

Ocenia się, że również w całym roku 2011 podaż mleka do skupu prawdopodobnie była o 3 proc. większa niż w roku 2010 i wyniosła ponad 9 mld litrów. Przewiduje się, że w 2012 r. tendencje wzrostowe w skupie mleka zostaną podtrzymane.

"Wraz z przewidywanym dalszym wzrostem dostaw mleka, tendencje wzrostowe w produkcji OMP, zarówno w UE, jak i w Polsce zostaną podtrzymane. Przewiduje się, że w 2012 r. w kraju produkcja odtłuszczonego mleka w proszku może ukształtować się na poziomie 120 tys. ton, tj. o ponad 4 proc. wyższym od szacowanej na rok 2011" - napisano.

"W 2012 r., z uwagi na przewidywany wzrost podaży na rynku światowym OMP pochodzącego z krajów rozwijających się, możliwości lokowania polskiego mleka w proszku mogą ulec zmniejszeniu. W konsekwencji zakłada się, że w 2012 r. eksport OMP nie przekroczy poziomu osiągniętego w roku 2011" - dodano. (PAP)

nik/ jtt/

d3hhtsz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hhtsz