Supermarket zamiast lasu? Sprawdziłam, ile grzybów znajdziemy w gotowych produktach ze sklepu

Ta jesień zdecydowanie należy do grzybów. Niestety nie wszyscy mają czas, żeby spacerować po lesie, dlatego wybrałam się do supermarketu, aby sprawdzić, jakie dania i produkty z grzybami serwują nam producenci żywności. Może lepiej pójść z koszykiem do sklepu, zamiast do lasu?

Półki sklepowe są przepełnione gotowymi produktami zawierającymi grzyby.
Źródło zdjęć: © East News | Łukasz Gdak/Polska Press
Agata Wołoszyn

Sezon na grzyby trwa. Według mnie nic nie jest w stanie zastąpić smaku i zapachu tych świeżo zebranych, ale sprawdziłam, jakie produkty z tym składnikiem znajdziemy w sklepie. Może uda mi się znaleźć atrakcyjne propozycje z grzybami w roli głównej?

Polowanie zaczynam od półki z gotowymi sosami. W moje ręce wpadają dwa produkty w proszku. W jednym z nich znajduję 2,9 proc. maślaków, 2,5 proc. borowików i 2,6 proc. koncentratu soku z pieczarek. Oprócz tego na czwartym miejscu w składzie jest tłuszcz palmowy. Robiąc sos grzybowy w domu, nie pomyślałabym nawet o dodaniu tego składnika.

Do zakupu skusić nas może atrakcyjna cena - 2,28 zł za jedną torebkę gotowego sosu. Drugi produkt zawiera 7 proc. suszonych grzybów i kosztuje zaledwie 1,29 zł. Na półce znajduję również sos śmietanowo-grzybowy w słoiku, w którego składzie są tylko pieczarki i to zaledwie 10 proc. Myślę, że na etykiecie powinien pojawić się napis - sos "pieczarkowy", bo tylko te grzyby kryją się w tym słoiku.

Obraz
© WP.PL | Agata Wołoszyn
Obraz
© WP.PL | Agata Wołoszyn

Zbliżam się do kolejnej półki - tym razem pod lupę biorę zupy. Krem z pieczarek na pierwszy rzut oka wygląda bardzo obiecująco. Producent zapewnia, że nie ma w nim konserwantów, ani glutaminianu monosodowego. Odwracam słoik i czytam skład. Na pierwszym miejscu jest woda, a na drugim 22 proc. pieczarek. To najwięcej, ile dotychczas znalazłam w jakimkolwiek produkcie. Moją uwagę zwraca obecność ekstraktu drożdżowego, który wzmacnia smak potrawy podobnie jak glutaminian.

Oglądaj także: Ta woda jest czarna i ma 14 tryliardów elektronów. "Ile to ma zer?"

- Jeżeli producent chce, aby jego lista składników wyglądała bardziej przyjaźnie i nie miała za wiele symboli "E", to dodaje do produktu "ekstrakt drożdżowy". Musimy pamiętać, że to nie jest to samo, co glutaminian, chociaż działa podobnie pod względem wzmacniania smaku - komentuje dietetyk Marta Warzocha-Szkupińska. Ekspert dodaje, że ten składnik dodawany jest najczęściej do przetworzonych produktów, ale nie musimy się obawiać jego spożywania.

Obraz
© WP.PL | Agata Wołoszyn

Kolejna zupa, tym razem w proszku, to kolejny produkt, który zawiera minimalną ilość grzybów - 1,4 proc. koncentratu soku z pieczarek, 1,4 proc. borowików i 0,4 proc. maślaków. Zastanawiam się, czy to zupa grzybowa, czy raczej proszek ze śladową ilością grzybów.

Obraz
© WP.PL | Agata Wołoszyn

To może serek do smarowania pieczywa będzie miał więcej grzybów w składzie? Znajduję produkt, który ma ich zaledwie 5 proc. i to nie samych borowików, ale pulpy borowikowej… Niestety znalezienie większej ilości grzybów w takich produktach okazało się wielkim wyzwaniem.

Obraz
© WP.PL | Agata Wołoszyn

Na otarcie łez znajduję 2 produkty, w których zawartość grzybów jest nieco wyższa. Mowa o risotto - 18 proc. oraz o mrożonych warzywach na patelnię, w których leśne rarytasy stanowią 35 proc. opakowania.

Obraz
© WP.PL | Agata Wołoszyn
Obraz
© WP.PL | Agata Wołoszyn

- Grzyby przez długi czas były niedoceniane, a mają bardzo dużo właściwości prozdrowotnych, więc warto je spożywać. Jeżeli ktoś nie ma czasu na zbieranie ich w lesie, to może kupić mrożone w sklepie i użyć jako dodatku do wielu potraw, np. do sosu mięsnego - komentuje dietetyk. Ekspert dodaje, że takie danie będzie miało zdecydowanie wyższą wartość odżywczą, niż gotowe, przetworzone produkty. - W takich zupach, czy sosach najczęściej znajdują się grzyby suszone, które mają bardzo intensywny aromat, dlatego kuszą nas swoim zapachem. Niestety nie wnoszą nic wartościowego do naszego organizmu – dodaje Marta Warzocha-Szkupińska.

Wybrane dla Ciebie

Brytyjczycy kupili polski browar, ale piwa nie chcą. Oto co produkują
Brytyjczycy kupili polski browar, ale piwa nie chcą. Oto co produkują
Wzbudzili kontrowersje. Teraz zamykają lokale. "Zbyt odważny"
Wzbudzili kontrowersje. Teraz zamykają lokale. "Zbyt odważny"
Zostawili go z problemem na 36 tys. zł. Poszkodowanych może być więcej
Zostawili go z problemem na 36 tys. zł. Poszkodowanych może być więcej
Nowy system na parkingach Biedronki. Sieć wyjaśnia, na czym polega
Nowy system na parkingach Biedronki. Sieć wyjaśnia, na czym polega
Zbliża się masowa wycinka. Coraz bliżej kontrowersyjnej inwestycji
Zbliża się masowa wycinka. Coraz bliżej kontrowersyjnej inwestycji
Sensacja wśród turystów. W Tatrach mają nosić swoje odchody w workach
Sensacja wśród turystów. W Tatrach mają nosić swoje odchody w workach
Czeczeni mieli zastraszać kupców. Prokuratura chciała umorzenia sprawy
Czeczeni mieli zastraszać kupców. Prokuratura chciała umorzenia sprawy
Polacy kochają jej smak. Ulubiona ryba może zniknąć ze sklepów
Polacy kochają jej smak. Ulubiona ryba może zniknąć ze sklepów
Sprawdzili kilkanaście piekarników. Oto wyniki kontroli
Sprawdzili kilkanaście piekarników. Oto wyniki kontroli
Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Klienci rzucili się po nową kolekcję. Tłumy w Ikei. Sieć zabiera głos
Klienci rzucili się po nową kolekcję. Tłumy w Ikei. Sieć zabiera głos
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy