Supermarket zamiast lasu? Sprawdziłam, ile grzybów znajdziemy w gotowych produktach ze sklepu

Ta jesień zdecydowanie należy do grzybów. Niestety nie wszyscy mają czas, żeby spacerować po lesie, dlatego wybrałam się do supermarketu, aby sprawdzić, jakie dania i produkty z grzybami serwują nam producenci żywności. Może lepiej pójść z koszykiem do sklepu, zamiast do lasu?

Supermarket zamiast lasu? Sprawdziłam, ile grzybów znajdziemy w gotowych produktach ze sklepu
Źródło zdjęć: © East News | Łukasz Gdak/Polska Press
Agata Wołoszyn
1

Sezon na grzyby trwa. Według mnie nic nie jest w stanie zastąpić smaku i zapachu tych świeżo zebranych, ale sprawdziłam, jakie produkty z tym składnikiem znajdziemy w sklepie. Może uda mi się znaleźć atrakcyjne propozycje z grzybami w roli głównej?

Polowanie zaczynam od półki z gotowymi sosami. W moje ręce wpadają dwa produkty w proszku. W jednym z nich znajduję 2,9 proc. maślaków, 2,5 proc. borowików i 2,6 proc. koncentratu soku z pieczarek. Oprócz tego na czwartym miejscu w składzie jest tłuszcz palmowy. Robiąc sos grzybowy w domu, nie pomyślałabym nawet o dodaniu tego składnika.

Do zakupu skusić nas może atrakcyjna cena - 2,28 zł za jedną torebkę gotowego sosu. Drugi produkt zawiera 7 proc. suszonych grzybów i kosztuje zaledwie 1,29 zł. Na półce znajduję również sos śmietanowo-grzybowy w słoiku, w którego składzie są tylko pieczarki i to zaledwie 10 proc. Myślę, że na etykiecie powinien pojawić się napis - sos "pieczarkowy", bo tylko te grzyby kryją się w tym słoiku.

Obraz
© WP.PL | Agata Wołoszyn
Obraz
© WP.PL | Agata Wołoszyn

Zbliżam się do kolejnej półki - tym razem pod lupę biorę zupy. Krem z pieczarek na pierwszy rzut oka wygląda bardzo obiecująco. Producent zapewnia, że nie ma w nim konserwantów, ani glutaminianu monosodowego. Odwracam słoik i czytam skład. Na pierwszym miejscu jest woda, a na drugim 22 proc. pieczarek. To najwięcej, ile dotychczas znalazłam w jakimkolwiek produkcie. Moją uwagę zwraca obecność ekstraktu drożdżowego, który wzmacnia smak potrawy podobnie jak glutaminian.

Oglądaj także: Ta woda jest czarna i ma 14 tryliardów elektronów. "Ile to ma zer?"

- Jeżeli producent chce, aby jego lista składników wyglądała bardziej przyjaźnie i nie miała za wiele symboli "E", to dodaje do produktu "ekstrakt drożdżowy". Musimy pamiętać, że to nie jest to samo, co glutaminian, chociaż działa podobnie pod względem wzmacniania smaku - komentuje dietetyk Marta Warzocha-Szkupińska. Ekspert dodaje, że ten składnik dodawany jest najczęściej do przetworzonych produktów, ale nie musimy się obawiać jego spożywania.

Obraz
© WP.PL | Agata Wołoszyn

Kolejna zupa, tym razem w proszku, to kolejny produkt, który zawiera minimalną ilość grzybów - 1,4 proc. koncentratu soku z pieczarek, 1,4 proc. borowików i 0,4 proc. maślaków. Zastanawiam się, czy to zupa grzybowa, czy raczej proszek ze śladową ilością grzybów.

Obraz
© WP.PL | Agata Wołoszyn

To może serek do smarowania pieczywa będzie miał więcej grzybów w składzie? Znajduję produkt, który ma ich zaledwie 5 proc. i to nie samych borowików, ale pulpy borowikowej… Niestety znalezienie większej ilości grzybów w takich produktach okazało się wielkim wyzwaniem.

Obraz
© WP.PL | Agata Wołoszyn

Na otarcie łez znajduję 2 produkty, w których zawartość grzybów jest nieco wyższa. Mowa o risotto - 18 proc. oraz o mrożonych warzywach na patelnię, w których leśne rarytasy stanowią 35 proc. opakowania.

Obraz
© WP.PL | Agata Wołoszyn
Obraz
© WP.PL | Agata Wołoszyn

- Grzyby przez długi czas były niedoceniane, a mają bardzo dużo właściwości prozdrowotnych, więc warto je spożywać. Jeżeli ktoś nie ma czasu na zbieranie ich w lesie, to może kupić mrożone w sklepie i użyć jako dodatku do wielu potraw, np. do sosu mięsnego - komentuje dietetyk. Ekspert dodaje, że takie danie będzie miało zdecydowanie wyższą wartość odżywczą, niż gotowe, przetworzone produkty. - W takich zupach, czy sosach najczęściej znajdują się grzyby suszone, które mają bardzo intensywny aromat, dlatego kuszą nas swoim zapachem. Niestety nie wnoszą nic wartościowego do naszego organizmu – dodaje Marta Warzocha-Szkupińska.

Wybrane dla Ciebie

To koniec odlewni. Ministerstwo pozbawia pracowników złudzeń
To koniec odlewni. Ministerstwo pozbawia pracowników złudzeń
Pryszczyca. Polski park narodowy wprowadza środki zapobiegawcze
Pryszczyca. Polski park narodowy wprowadza środki zapobiegawcze
Dramat psów z pseudohodowli. Gwiazda chce adoptować jednego z 34
Dramat psów z pseudohodowli. Gwiazda chce adoptować jednego z 34
Co ze świętem w sobotę? Oto wytyczne dla pracodawców
Co ze świętem w sobotę? Oto wytyczne dla pracodawców
Nie chcą wiatraków w gminie. Spór na Mazurach
Nie chcą wiatraków w gminie. Spór na Mazurach
Odrażające odkrycie służb. 15 tys. ton papryki jechało do Polski
Odrażające odkrycie służb. 15 tys. ton papryki jechało do Polski
42 godziny bez przerwy. Na forach pracowników Biedronki wrze
42 godziny bez przerwy. Na forach pracowników Biedronki wrze
Przez dwa miesiące nic nie zwróciło uwagi. Stracił ponad 400 tys. zł
Przez dwa miesiące nic nie zwróciło uwagi. Stracił ponad 400 tys. zł
Poczta ściga za abonament. Dziesiątki tysięcy wezwań dla dłużników
Poczta ściga za abonament. Dziesiątki tysięcy wezwań dla dłużników
Nowa oferta PKP Intercity. Bilet za 2 zł Warszawie, oto warunki
Nowa oferta PKP Intercity. Bilet za 2 zł Warszawie, oto warunki
Zapaść w małych sklepach. Słabe wyniki przez... kalendarz
Zapaść w małych sklepach. Słabe wyniki przez... kalendarz
Koniec z kopertami? Strzykawki to nowy komunijny trend
Koniec z kopertami? Strzykawki to nowy komunijny trend