Szynka z puszki to skóry i chemia!

Tłuszcz, chemia i trochę... mięsa! Oto prawda o szynkach z puszki. O ile w Krakusie - znanym dobrze jeszcze z PRL - znajdziemy 80 proc. najlepszego mięsa, w niektórych podróbach tej konserwy stanowi ono tylko połowę zawartości! Reszta to zmielone skóry, woda i konserwanty. Fakt porównał składy szynek konserwowych. Wnioski? Przerażające!

Obraz
Źródło zdjęć: © newspix.pl | Michał Stawowiak

Wszyscy pamiętamy, jak za PRL otwierało się puszkę metalowym kluczykiem, a z środka wydobywał się zapach pysznej szynki. Niestety to już przeszłość. Dzisiejsze konserwy z mięsem mają niewiele wspólnego. Półki sklepowe wprawdzie aż się uginają od rozmaitych puszek, jednak do legendarnej szynki z PRL wiele im brakuje. Sprawdziliśmy!

Słynna szynka PRL-owska (Krakus) zawiera aż 80 proc. mięsa, a jej marne podróby tylko 50 procent. Te pseudoszynki to głównie tłuszcz zwierzęcy, cholesterol, MOM (mielone kości, chrząstki i skóry) i substancje, których w produkcie mięsnym wcale być nie powinno: błonnik sojowy, laktoza czy glukoza. Na etykietach tych gorszych szynek aż się roi od symboli E, co oznacza, że zawierają samą chemię! Od substancji konserwujących przez stabilizatory i spulchniacze po wzmacniacze smaku i zapachu. Dietetycy biją na alarm!

- Nie jest to dobra propozycja na zdrowy i odżywczy posiłek. Wystarczy spojrzeć na etykietę: 1/2 puszki mięsa oraz 1/2 puszki wody, konserwantów, tłuszczu, błonnika, cukru mlecznego itp. Jedząc szynki konserwowe, zanieczyścimy organizm konserwantami, ale go nie odżywimy - wyjaśnia dietetyczka Beata Widlińska z artClinique.

- Rezygnujmy z konserw. Są mielone, czyli zawierają wszystko, czego nie mamy oglądać w kawałkach: mięso oddzielane mechanicznie, skóry czy chrząstki. Szynka taka zawiera najgorszy tłuszcz zwierzęcy i jest mocno zakonserwowana - ma więc mnóstwo azotanów i azotynów oraz składniki, które z mięsem mają niewiele wspólnego - przestrzega dietetyczka.

Mimo to często kupujemy szynki konserwowe, bo są tanie. Niestety, płacimy za nie własnym zdrowiem. Konserwy jedzone w większych ilościach grożą otyłością oraz innymi poważnymi chorobami! Zawierają substancje rakotwórcze i podnoszą cholesterol. - Często wybieram szynki konserwowe, najtańsze, ze względów oszczędnościowych. Jestem studentem i muszę liczyć każdy grosz. Konserwa za 5 zł, chleb i starczy na długo. Raczej nie myślę o zdrowiu. Jestem jeszcze młody - bagatelizuje sprawę młody student Sebastian Pachla (25 l.).

Wybrane dla Ciebie
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów
ZUS zmienia terminy wypłat. Te grupy dostaną pieniądze wcześniej
ZUS zmienia terminy wypłat. Te grupy dostaną pieniądze wcześniej
Rewolucja w polskich sadach. Oto jak zbiera się teraz jabłka
Rewolucja w polskich sadach. Oto jak zbiera się teraz jabłka
Zamykają zakład w Niemczech. Produkcja trafić m.in. do Polski
Zamykają zakład w Niemczech. Produkcja trafić m.in. do Polski
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary