Szynka z puszki to skóry i chemia!

Tłuszcz, chemia i trochę... mięsa! Oto prawda o szynkach z puszki. O ile w Krakusie - znanym dobrze jeszcze z PRL - znajdziemy 80 proc. najlepszego mięsa, w niektórych podróbach tej konserwy stanowi ono tylko połowę zawartości! Reszta to zmielone skóry, woda i konserwanty. Fakt porównał składy szynek konserwowych. Wnioski? Przerażające!

Szynka z puszki to skóry i chemia!
Źródło zdjęć: © newspix.pl | Michał Stawowiak

Wszyscy pamiętamy, jak za PRL otwierało się puszkę metalowym kluczykiem, a z środka wydobywał się zapach pysznej szynki. Niestety to już przeszłość. Dzisiejsze konserwy z mięsem mają niewiele wspólnego. Półki sklepowe wprawdzie aż się uginają od rozmaitych puszek, jednak do legendarnej szynki z PRL wiele im brakuje. Sprawdziliśmy!

Słynna szynka PRL-owska (Krakus) zawiera aż 80 proc. mięsa, a jej marne podróby tylko 50 procent. Te pseudoszynki to głównie tłuszcz zwierzęcy, cholesterol, MOM (mielone kości, chrząstki i skóry) i substancje, których w produkcie mięsnym wcale być nie powinno: błonnik sojowy, laktoza czy glukoza. Na etykietach tych gorszych szynek aż się roi od symboli E, co oznacza, że zawierają samą chemię! Od substancji konserwujących przez stabilizatory i spulchniacze po wzmacniacze smaku i zapachu. Dietetycy biją na alarm!

- Nie jest to dobra propozycja na zdrowy i odżywczy posiłek. Wystarczy spojrzeć na etykietę: 1/2 puszki mięsa oraz 1/2 puszki wody, konserwantów, tłuszczu, błonnika, cukru mlecznego itp. Jedząc szynki konserwowe, zanieczyścimy organizm konserwantami, ale go nie odżywimy - wyjaśnia dietetyczka Beata Widlińska z artClinique.

- Rezygnujmy z konserw. Są mielone, czyli zawierają wszystko, czego nie mamy oglądać w kawałkach: mięso oddzielane mechanicznie, skóry czy chrząstki. Szynka taka zawiera najgorszy tłuszcz zwierzęcy i jest mocno zakonserwowana - ma więc mnóstwo azotanów i azotynów oraz składniki, które z mięsem mają niewiele wspólnego - przestrzega dietetyczka.

Mimo to często kupujemy szynki konserwowe, bo są tanie. Niestety, płacimy za nie własnym zdrowiem. Konserwy jedzone w większych ilościach grożą otyłością oraz innymi poważnymi chorobami! Zawierają substancje rakotwórcze i podnoszą cholesterol. - Często wybieram szynki konserwowe, najtańsze, ze względów oszczędnościowych. Jestem studentem i muszę liczyć każdy grosz. Konserwa za 5 zł, chleb i starczy na długo. Raczej nie myślę o zdrowiu. Jestem jeszcze młody - bagatelizuje sprawę młody student Sebastian Pachla (25 l.).

Wybrane dla Ciebie

Sklepy będą wypłacać gotówkę. Za taką butelkę pieniędzy nie dostaniesz
Sklepy będą wypłacać gotówkę. Za taką butelkę pieniędzy nie dostaniesz
Za ten błąd zapłacisz nawet 5 tys. zł. Mandat za spacer z dzieckiem
Za ten błąd zapłacisz nawet 5 tys. zł. Mandat za spacer z dzieckiem
Na Opolszczyźnie chcą podnieść opłaty. Miastu brakuje 800 tys. zł
Na Opolszczyźnie chcą podnieść opłaty. Miastu brakuje 800 tys. zł
Coraz więcej Polaków tak żyje. Kosztuje ich to tylko tysiąc zł na rok
Coraz więcej Polaków tak żyje. Kosztuje ich to tylko tysiąc zł na rok
Tu od roku pracują przez 7 godzin dziennie. Tak wypada krótsza dniówka
Tu od roku pracują przez 7 godzin dziennie. Tak wypada krótsza dniówka
Utrudnienia w Warszawie. Nieszczęśliwy wypadek na stacji drugiej linii
Utrudnienia w Warszawie. Nieszczęśliwy wypadek na stacji drugiej linii
Duża zmiana w Stanach. Podróżni zwolnieni z jednego obowiązku
Duża zmiana w Stanach. Podróżni zwolnieni z jednego obowiązku
PIN od tyłu to sposób na wezwanie pomocy? To stanie się po wpisaniu
PIN od tyłu to sposób na wezwanie pomocy? To stanie się po wpisaniu
Nowy hit na patyku. Nad polskim morzem pojawił się nietypowy przysmak
Nowy hit na patyku. Nad polskim morzem pojawił się nietypowy przysmak
Kryzys dopadł gigantów górnictwa. Zatrudnieni mogą nie dostać wypłat
Kryzys dopadł gigantów górnictwa. Zatrudnieni mogą nie dostać wypłat
Tąpnięcie na rynku. W tym roku przybyło tylko tych sklepów
Tąpnięcie na rynku. W tym roku przybyło tylko tych sklepów
Kolejny region z bonem. Samorząd zdecydował, kiedy rusza pilotaż
Kolejny region z bonem. Samorząd zdecydował, kiedy rusza pilotaż