Te owoce i warzywa są najbardziej skażone
Piękne czerwone jabłka, soczyste truskawki, aromatyczne papryki. Niech jednak nie zwiedzie cię ich piękny wygląd, bo mogą go one zawdzięczać... stosowaniu pestycydów. Listę świeżych warzyw i owoców najbardziej skażonych chemikaliami opublikowała amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG).
06.05.2013 | aktual.: 06.05.2013 16:19
Znalezione substancje mogą powodować obniżenie wskaźnika IQ i wpływać negatywnie na rozwój mózgu u dzieci, nawet jeśli stosowane są w niewielkich dawkach.
Na pierwszych trzech miejscach znalazły się jabłka, winogrona i truskawki. Pestycydy znalazły się niemal w każdym badanym kawałku tych owoców. Na tylko jednym winogronie znaleziono aż 15 różnych środków chemicznych stosowanych do opryskiwania roślin. Podobna sytuacja miała miejsce z papryką. Po 13 różnych substancji znaleziono na selerach, pomidorach czereśniowych oraz paprykach.
EWG podkreśla, że te same pestycydy znaleziono również w produktach przetworzonych.
Jabłka znalazły się na pierwszym miejscu po raz trzeci z rzędu. To najbardziej zanieczyszczony badany produkt spośród wszystkich warzyw i owoców. 99 proc. jabłek było skażonych.
Kolejne miejsca zajęły: seler, brzoskwinie, szpinak, papryka, nektarynki, ogórki, pomidory czereśniowe, ostre papryczki oraz borówki.
Organizacja publikuje także listę najczystszych owoców i warzyw. Znalazły się na niej (w kolejności): kukurydza, cebula, ananas, awokado, kapusta, zielony groszek, papaja, mango, szparagi, bakłażan, kiwi, grejpfrut, kantalupa, słodkie ziemniaki oraz grzyby.
Organizacja publikuje swoje zestawienie od 9 lat, analizując dane opublikowane przez naukowców amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, jak również Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków.