Wielkopolski ser smażony
Znak UE: Chronione oznaczenie geograficzne
Pochodzenie: Wielkopolska
Pierwszy zarejestrowany produkt, ale też i ser, z innego regionu niż Podhale. Wielkopolski ser smażony posiada zarówno znak unijny ChOG (od 2009 r.), jak i krajowy "Jakość Tradycja". Zdobywca Perły w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo i wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w 2005 r.
W odróżnieniu od zarejestrowanych serów górskich z bacówek wielkopolski ser smażony wytwarzany jest według tradycyjnej receptury w zakładach mleczarskich.
Ser kremowej barwy o konsystencji podobnej do sera topionego wytwarzany jest ze zgliwiałego twarogu. Może być z dodatkiem kminku, który nadaje mu charakterystyczny, pikantny smak i ostry zapach. Jest to produkt o tradycji sięgającej początku XIX wieku. Jego recepturę przywieźli na ziemie polskie prawdopodobnie niemieccy i holenderscy osadnicy.