Trwa ładowanie...

Tyle zapłaciła za cztery plastry szynki. "To nie na mój portfel"

Pani Katarzyna kupiła cztery plasterki wysokogatunkowej szynki wołowej w Auchan. Jednak cena za produkt wywołała u niej niemałe zdziwienie. Myślała nawet o zrezygnowaniu z zakupów - informuje "Fakt".

Tyle zapłaciła za cztery plastry szynki. "To nie na mój portfel"Źródło: Adobe Stock, fot: Christophe Fouquin
d38kbil
d38kbil

Pani Katarzyna z Gdańska opowiedziała "Faktowi" o zawrotnej cenie za szynkę ze sklepu Auchan, którą zakupiła na dziale mięsnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Inflacja jednocyfrowa jeszcze w tym roku. Członek RPP: martwi nas inny odczyt

Cztery plastry szynki z Auchan. Cena zwala z nóg

Pani Katarzyna kupiła szynkę wyższej jakości dla swoich dzieci. - Chciałam raz w życiu kupić lepszą wędlinę. I proszę, oto co dostałam - mówi "Faktowi". Za jedynie cztery plastry szynki zapłaciła 8,80 zł. Kilogram kosztował 82,99 zł.

d38kbil

Klientka chciała nawet wycofać się z zakupu, ale ostatecznie tego nie zrobiła.

Zrobiło mi się głupio przed ludźmi z kolejki i jednak wzięłam tę wędlinę - opowiada.

Chociaż szynka była wyższej jakości, to cena jest jej zdaniem i tak za wysoka. - Niestety, to nie zakup na mój portfel - podsumowuje pani Katarzyna.

Inflacja a ceny mięsa

"Fakt" sprawdził ceny szynki również w innych miejscach. "W Szczecinie za kilogram szynki wołowej trzeba zapłacić 140 zł. Firma sprzedająca ekologiczne wyroby przez internet chce 99 zł. Sieć, która ma sklepy mięsne w Warszawie i w okolicach, wycenia kilogram na 73,50 zł. Najniższa cena to 62,65 zł - tyle kosztuje szynka z mięsa wołowego oferowana przez małopolski sklep internetowy" - wylicza dziennik.

Dr hab. Mariusz Hamulczuk z Instytutu Ekonomii i Finansów Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wyjaśnia, że przyczyną drogiego mięsa na półkach są wyższe ceny zbóż paszowych, energii czy transportu. Do tego dochodzi presja płacowa.

d38kbil

- Jest wysoka inflacja, więc trzeba podnosić pensje pracownikom. A dyskonty zawsze będą chciały płacić mniej, żeby oferować niższe ceny i utrzymać klientów - mówi dr hab. Hamulczyk.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d38kbil
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38kbil