Kwas benzoesowy (E210)
*Nazwa: *kwas benzoesowy
*Kod E: *E210
*Dopuszczalne dzienne spożycie: *5 mg/kg masy ciała
Jednym z najpopularniejszych konserwantów stosowanych w żywności jest kwas benzoesowy. W naturze znajdziemy go w korze czereśni, w malinach, anyżu, żurawinie, grzybach czy cynamonie.
Jego zadaniem - jako konserwantu - jest zapobieganie rozwojowi bakterii czy grzybów. Służy również jako aromat do wielu produktów żywnościowych, np. napojów bezalkoholowych, ciast (głównie jabłecznika), gumy do żucia, soków owocowych, margaryny oraz lodów.
Skoro znalazł się na naszej liście, jego zastosowanie nie jest do końca bezpieczne. W nadmiernych ilościach może on powodować astmę, pokrzywkę oraz problemy behawioralne. W niektórych przypadkach wpływa również niekorzystnie na płuca, a także podrażnia oczy i skórę. Jest toksyczny dla układu nerwowego. Ponieważ jego pochodną jest aspiryna, powinny go unikać osoby uczulone na ten lek.