Tlenek siarki (E220)
*Nazwa: *tlenek siarki (IV), ditlenek siarki
*Kod E: *E220
*Dopuszczalne dzienne spożycie: *do 0,7 mg/kg masy ciała
W swojej zwykłej postaci ditlenek siarki jest bezbarwnym gazem o ostrym, gryzącym i duszącym zapachu, który może silnie podrażnić drogi oddechowe. Jest trujący dla zwierząt i szkodliwy dla roślin.
Ten sam związek wykorzystuje się jednak jako konserwant, zwłaszcza win, także tych markowych. Zapobiega enzymatycznemu i bakteryjnemu rozkładowi produktów. Dwutlenek siarki rozpuszcza się w wodnej fazie produktu, w wyniku czego powstaje kwas będący czynnym składnikiem. Jest on zatem najbardziej efektywny w kwaśnych lub lekko kwaśnych produktach. Stabilizuje witaminę C i zapobiega przebarwieniom białego wina.
Związek ten może obniżyć zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia. U osób cierpiących na astmę może powodować problemy w oddychaniu. W wysokich stężeniach (powyżej tych używanych w żywności) może powodować zaburzenia układu trawiennego.