Amarant (E123)
*Nazwa: *amarant
*Kod E: *E123
*Dopuszczalne dzienne spożycie: *0,5 mg/kg masy ciała
Amarant jest syntetycznym czerwonym barwnikiem.
Choć producenci żywności od niego odchodzą, to nadal można go znaleźć m.in. w: ciastach i galaretkach w proszku, płatkach śniadaniowych, bezalkoholowych i niskoprocentowych napojach alkoholowych, kawiorze i przetworach z czarnej porzeczki.
Wykorzystuje się go głównie do produkcji kosmetyków, np. szminek, róży kosmetycznych.
Amarant należy do grupy barwników azowych. Wywołuje więc działania niepożądane charakterystyczne dla tej grupy organicznych związków chemicznych. Może nasilić objawy astmy, a także spowodować skurcze macicy u kobiet w ciąży, powodując poronienie. Dodatkowo, w połączeniu z benzoesanami, amarant może powodować wystąpienie nadpobudliwości u dzieci. Nawet u osób nieuczulonych może wywołać pokrzywkę.
Barwniki azowe mogą spowodować nasilenie objawów nietolerancji salicylanów (np. aspiryny).