Tartazyna (E102)
*Nazwa: *tartazyna, żółcień spożywcza 5, żółcień kwasowa 23
*Kod E: *E102
*Dopuszczalne dzienne spożycie: *7,5 mg/kg masy ciała
Tartazyna to cytrynowożółty barwnik azowy. W Polsce jej nazwa handlowa to żółcień spożywcza 5.
Stosuje się ją w produktach spożywczych, takich jak napoje, zupy czy polewy do deserów. Występuje w wyrobach cukierniczych, groszku i kukurydzy konserwowej, krakersach serowych, napojach bezalkoholowych, galaretkach (głównie miętowej), likierach owocowych, marcepanie, dżemach, sztucznym miodzie czy musztardach.
Po spożyciu tartazyny mogą wystąpić niepożądane efekty. Tartazyna uwalnia histaminę, dlatego po jej spożyciu astmatycy mogą odczuwać wzmożone objawy choroby. Unikać jej powinny także kobiety w ciąży - jest odpowiedzialna za skurcze macicy, grożące poronieniem u ciężarnych.
Tartazyna wzmaga także objawy w przypadku osób z nietolerancją salicylanów (np. aspiryna, jagody, maliny). Jest niezalecana dla dzieci - w połączeniu z benzoesanami (E210–215) może u nich powodować trudności w nauce, a nawet wystąpienie syndromu ADHD. U innych (nawet nieuczulonych) osób może wywoływać: pokrzywkę, zapalenie skóry, bóle głowy, katar sienny, trudności z koncentracją, depresję, wysypkę, swędzenie warg i języka, bezsenność, dezorientację, anafilaksję.