Karmel (E150a-d)
*Nazwa: *karmel
*Kod E: *E150a, E150b, E150c, E150d
*Dopuszczalne dzienne spożycie: *do 200 mg/kg masy ciała dla E150c i E150d. Nie ma wyznaczonej dopuszczalnej dziennej dawki dla E150a i E150b.
Spośród czterech rodzajów karmelu tylko karmel E150a to barwnik naturalny, powstały po poddaniu cukru działaniu wysokiej temperatury w procesie karmelizacji. Pozostałe trzy to sztuczne barwniki.
Karmel jest stosowany jako główny składnik niektórych rodzajów cukierków (np. karmelków) oraz barwnik do napojów typu cola, a także: ciemnego pieczywa, czekolad, lodów, dżemów i jogurtów. Barwimy nim również piwo typu porter, granulowane herbaty czy wina, whisky czy brandy.
Przy nadmiernym spożyciu karmel może powodować różnego rodzaju działania niepożądane, np. nadpobudliwość, rozwolnienie oraz wpływać negatywnie na żołądek, wątrobę oraz płodność.