Trwa ładowanie...
d1e3pxx
d1e3pxx
żywność

Żywność ekologiczna nie różni się od zwykłej

Naukowcy dowiedli, że ekologiczna żywność nie różni się od konwencjonalnej, ale tylko pod względem wartości odżywczych.
Share
d1e3pxx

Rynek żywności ekologicznej, zwanej też organiczną lub bio, wart jest w Polsce około 300 mln zł rocznie. Na świecie jego wartość szacuje się na 40 mld dolarów. Największe rynki dla bio żywności to USA i bogate kraje europejskie: Niemcy, Wielka Brytania, Szwecja. W krajach takich jak Polska rynek żywności ekologicznej jest jednym z najszybciej rosnących segmentów rynku rolno-spożywczego.

Wielu konsumentów uwierzyło pod wpływem kampanii reklamowych, że żywność ekologiczna, czyli produkowana tradycyjnymi metodami, bez użycia nawozów sztucznych, jest lepsza i zdrowsza od konwencjonalnej. Naukowcy podważają te przekonania. Badania nie wykazują istotnych różnic na korzyść żywności bio. Smakosze twierdzą jednak, że naturalna żywność lepiej smakuje. Ale trzeba za nią dużo więcej zapłacić, nawet o 30-60 proc. w porównaniu z żywnością konwencjonalną.

Kupujący eko żywność konsumenci w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych przeżyli w ostatnich dniach wielki szok, po tym jak renomowane pismo "The American Journal of Clinical Nutrition" opublikowało wyniki przekrojowego badania mającego na celu porównanie wartości odżywczych żywności ekologicznej oraz konwencjonalnej. Badanie przeprowadzili naukowcy z London School of Hygiene Tropical Medicine na zlecenie brytyjskiej rządowej agencji Food Standards Agency. Po przejrzeniu przez badaczy ponad 50 tys. publikacji naukowych i artykułów na ten temat z ostatnich 50 lat okazało się, że żywność ekologiczna wcale nie jest bogatsza pod względem wartości odżywczych od konwencjonalnej.

"Nie ma dowodów na występowanie istotnych różnic w wartości odżywczej między żywnością ekologiczną a konwencjonalną" - czytamy w konkluzji z badania.

Handel-Net

d1e3pxx

Podziel się opinią

Share
d1e3pxx
d1e3pxx