Bakterie coli w ciastach z Ikei
Służby sanitarne w Chinach skonfiskowały prawie dwie tony czekoladowego ciasta sprowadzonego ze Szwecji dla koncernu Ikea. Powodem było wykrycie wysokiego stężenia bakterii, które zwykle znajduje się w ludzkich odchodach.
05.03.2013 10:40
Duże ilości bakterii grupy coli zostały odnalezione w transporcie migdałowo-czekoladowych ciast Ikea, który w styczniu przybył do Szanghaju ze Szwecji - informuje szwedzki portal thelocal.se, powołując się na Shanghai Daily.
Bakterie grupy coli powszechnie występują w odchodach ciepłokrwistych zwierząt. Badania na ich obecność są często wykorzystywane jako wskaźnik jakości sanitarnej żywności.
Rzecznik Ikea Ylva Magnusson twierdzi, że sieć próbuje zdobyć więcej informacji na ten temat.
- Ważne, by produkty, które mogą zawierać bakterie, nie zaraziły klientów - powiedziała Magnusson. - Bezpieczeństwo naszych produktów jest dla nas priorytetem.
Doniesienia o obecności bakterii kałowych w ciastach Ikei pojawiły się ledwie tydzień po wykryciu koniny w klopsikach sprzedawanych w sieci. Ikea w poniedziałek ogłosiła, że ślady pochodzenia koniny prowadzą do rzeźni w Polsce.