Ceny mięsa powalają. Towar luksusowy
Jak tak dalej pójdzie, zacznie przybywać wegetarian. Ceny mięsa rosną jak szalone. Ledwie początek roku, a już kolejna podwyżka - szczególnie wieprzowiny, ale drożeje także drób.
15.01.2020 08:21
Mięso staje się towarem luksusowym. Jest tak drogo, że jak tak dalej pójdzie, niedługo do sklepów będziemy chodzić, by na mięso tylko popatrzeć. Obecnie za kilogram schabu trzeba zapłacić ok. 20 zł, a za kilogram kurczaka ponad 7 zł.
Czytaj też: Porównanie cen z 2014 r. Szok
- Wzrost cen wieprzowiny dotyczy całego świata. "Winowajcą" są Chiny, w których szaleje afrykański pomór świń. Kiedy mamy wzrost cen wieprzowiny, to w naturalny sposób mamy ograniczenie jej spożycia. Ludzie przerzucają się na inne rodzaje mięs, więc ich ceny też rosną. To się nazywa mechanizm rynkowy: rośnie popyt, rośnie cena - tłumaczy w "Super Expressie" ekonomista Marek Zuber.
- Musimy też pamiętać, że nawet jak odbudujemy pogłowie świń, twarde koszty związane z hodowlą mocno wzrosły. Mam tu na myśli wzrost kosztów pracy oraz energii. To też ma duży wpływ na ceny, choć nie tak kolosalny jak w przypadku pierwszego czynnika - dodaje.
Drożeje nie tylko mięso
Podwyżki cen dotyczą jednak nie tylko mięsa, drożyzna dotyczy właściwie wszystkiego co można znaleźć na sklepowych półkach w dziale z żywnością. Portal dlahandlu.pl porównał ceny danych produktów w zestawieniu grudzień-styczeń.
Jak się okazuje, poza schabem i kurczakiem, wzrosły także ceny mleka - w grudniu płaciliśmy 2,54 zł, w styczniu już 2,63 zł. Podrożały jaja - za 10 sztuk w grudniu płaciło się średnio 4,12 zł, a obecnie - 4,39 zł. Pomidory w grudniu kosztowały nieco ponad 6 zł, a teraz - 7,75 zł.
Zdrożały też banany, z 3,90 zł do 4,49 zł, jabłka - z 2,61 na 3,01 zł, a nawet sól, za kilogram której w grudniu płaciliśmy średnio 85 gr, a obecnie 1,18 zł.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl