Co lubi jeść mózg? Czyli jak racjonalnie odżywiać się za biurkiem?

Drożdżówka na śniadanie, zupka chińska na lunch, baton na deser i do tego mnóstwo kawy – tak często wygląda biurowe menu pracownika umysłowego

Co lubi jeść mózg? Czyli jak racjonalnie odżywiać się za biurkiem?
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Drożdżówka na śniadanie, zupka chińska na lunch, baton na deser i do tego mnóstwo kawy – tak często wygląda biurowe menu pracownika umysłowego. Żeby to zmienić wymaż z pamięci wszystkie okoliczne ciastkarnie i fast-foody. Od dziś zacznij zastanawiać się nad optymalnym pożywieniem dla twojego - znużonego pracą za biurkiem - organizmu.

Śniadanie to podstawa

Niewielu z nas udaje się zjeść śniadanie przed wyjściem z domu. A szkoda. Porzuć myśl, że jeśli nic nie weźmiesz do pracy to zjesz mniej. Na podstawie doświadczeń wielu biurowych pokoleń już wiadomo, że to nie działa. Śniadanie to najważniejszy posiłek, który dostarcza energii na pierwszą połowę dnia.

Mniej a częściej

Posiłki spożywaj regularnie, w małych porcjach - maksymalnie do godziny 18. Idealnym rozwiązaniem jest zaplanowanie zdrowych przekąsek: mieszanek orzechów, nasion słonecznika, dyni, suszonych owoców czy chipsów warzywno-owocowych. Małe a regularne posiłki zapewnią Ci stały dopływ energii, bez poczucia ociężałości i zmęczenia. *Pożywne i zróżnicowane *

Podstawą zdrowego odżywiania jest zachowanie proporcji między poszczególnymi składnikami pożywienia. Węglowodany, białko, tłuszcze, błonnik, witaminy oraz mikroelementy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Optymalna i zróżnicowana kombinacja tych składników poprawi naszą wydajność, zdolność do koncentracji i odporność na stres. Owoce i warzywa to skarbnica witamin niezbędnych dla pracoholików. Zaplanuj każdego dnia zjedzenie porcji sezonowych warzyw lub owoców. Cały rok spożywaj jogurty, które możesz wzbogacić ulubionym musli.

Lunch-time

Jeśli pracujesz w biurowcu masz jeszcze szansę na urozmaicony posiłek z cateringu, baru lub restauracji. Możesz wówczas zjeść coś pożywnego i ciepłego pod warunkiem, że pracodawca przewiduje przerwę na lunch. Najczęściej jednak jesteś zdany na siebie. W takiej sytuacji możesz przygotować sobie lunch „w pudełku” np. sałatkę warzywną z serem, kurczakiem, kiełkami lub ryżem. Możliwości są nieograniczone – reszta zależy od twojej determinacji i fantazji.

Bez konserwantów

Zdrowa żywność to produkty wytworzone w możliwie najbardziej naturalny sposób. Unikaj wszystkiego, co zawiera sztuczne aromaty, środki wzmacniające smak, stabilizatory, środki przeciwdziałające utlenianiu oraz barwniki. Wbrew pozorom istnieją jeszcze takie produkty i ich znalezienie nie jest wcale trudne. Zapomnij o zupkach i daniach instant, a jeśli już nie masz nic innego do wyboru, to znajdź takie bez dodatku konserwantów. Są nieco droższe ale zdrowsze.

Idealne dla mózgu

Właściwe jedzenie może mieć natychmiastowy i długotrwały wpływ na kondycję psychofizyczną osób pracujących intensywnie umysłowo. Produktami sprzyjającymi podnoszeniu naszej formy intelektualnej są: orzechy, kiełki, soja i nasiona, warzywa ciemno-zielone (brokuły, szpinak), owoce (gruszki), produkty pełnoziarniste oraz ryby.

Dużo wody, mało kawy

Większość z nas pije zbyt mało i zalecane 2-3 litry wydają się wyczynem nieosiągalnym. Jednak spróbuj – może po wypiciu takiej dawki zacznie ustępować towarzyszące Ci w pracy znużenie i ociężałość. Natychmiast zapomnij o wszechobecnej w biurach kawie rozpuszczalnej. Omijaj automaty z napojami gazowanymi.

Epe

pracownikdietaodżywianie

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)