Trwa ładowanie...

Koniec z kebabem w UE? Turcy chcą sprawiedliwości

Międzynarodowa Federacja Donerów z Turcji wniosła do Komisji Europejskiej o uznanie doner kebaba za "tradycyjną specjalność". Oznacza to, że kebab, jaki wiele osób zna, może w przyszłości zniknąć.

Turcy chcą wprowadzić regulacje dotyczące kebabaTurcy chcą wprowadzić regulacje dotyczące kebabaŹródło: Getty Images, fot: TOLGA ILDUN @copyright
d31le2o
d31le2o

Huriye Ozen, rzeczniczka Międzynarodowej Federacji Donerów (International Doner Federation), chce wprowadzić zakaz sprzedaży kebaba w Niemczech w jego obecnej formie. Rzeczniczka twierdzi, że niemiecki kebab odbiega od tradycyjnych tureckich standardów - informuje serwis aussiedlerbote.de.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zarobki w pierwszej pracy. Zapytaliśmy ludzi, ile powinny wynosić

Turcy chcą wprowadzić regulacje dotyczące kebaba

Wniosek złożony przez Ozen do Komisji Europejskiej może diametralnie zmienić nazwę, cenę i skład doner kebaba.

Rozpoczęliśmy rejestrację tradycyjnego doner kebaba. Obejmuje to informacje dotyczące użytego mięsa, sposobu marynowania czy dokładnego czasu pieczenia - wyjaśnia Huriye Özener w rozmowie z serwisem.

W myśl nowych przepisów, kebab miałby być uznawany za "tradycyjną specjalność", co stanowiłoby problem dla niemieckiego przemysłu kebabowego, który nie zawsze przestrzega norm dotyczących zawartości mielonego mięsa. Jeśli Komisja Europejska zatwierdzi wniosek, doner kebab będzie mógł nosić tę nazwę tylko wtedy, gdy spełni określone wymagania.

Zgodnie z nowymi wytycznymi, tradycyjny doner kebab miałby być przygotowywany wyłącznie z wołowiny, cielęciny lub baraniny. Ilość mielonego mięsa nie powinna przekraczać 60 proc. Dozwolone dodatki to cebula, olej, jaja, mleko, jogurt, sól i przyprawy. Jeśli zostaną użyte inne dodatki lub przekroczony zostanie dopuszczalny procent mielonego mięsa, produkt będzie musiał być sprzedawany pod inną nazwą.

d31le2o

Jeśli wniosek zostanie zaakceptowany, doner kebab uzyska w Europie status podobny do szynki Serrano z Hiszpanii, halloumi z Cypru czy polskiego oscypka, czyli produktów chronionych przez UE jako "tradycyjne specjalności".

Ceny kebabów u Chajzera

W tym roku na rynku pojawiła się nowa budka z kebabami pod nazwą "Kreuzberg Kraft Kebap". Jej właścicielem jest Filip Chajzer.

Jak już pisaliśmy w WP Finanse, klienci mogą wybierać z trzech pozycji - kebaba z wołowiną, kurczakiem i w opcji wegetariańskiej. Dość ekstrawagancki jest wybór sosów, wśród których znajdują się m.in. mięta, mango i tzatziki.

d31le2o

Ceny wahają się od 32-35 zł (mała wersja) do 37-44 zł (duża wersja). To stosunkowo dużo, jeśli porównamy "Kreuzberg Kraft Kebap" z innymi kebabami. Średnie ceny tych dań wynoszą w Warszawie 20-30 zł.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d31le2o
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31le2o

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj