Drób na polskich stołach. Oto ile statystyczny Polak może zjeść go w tym roku
Przewiduje się, że w 2017 r. bilansowe spożycie mięsa drobiowego może osiągnąć poziom 30,5 kg na mieszkańca. Oznaczałoby to wzrost o 3,4 proc. w stosunku do 2016 roku, kiedy to wyniosło 29,5 kg - wynika z analizy przygotowanej przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
03.06.2017 08:16
Przewiduje się, że w 2017 r. bilansowe spożycie mięsa drobiowego może osiągnąć poziom 30,5 kg na mieszkańca. Oznaczałoby to wzrost o 3,4 proc. w stosunku do 2016 roku, kiedy to wyniosło 29,5 kg - wynika z analizy przygotowanej przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
Według IERiGŻ, drób stanowi już jedną trzecią całkowitego spożycia mięsa i przetworów mięsnych w Polsce.
Instytut przewiduje ponadto, że w tym roku nastąpi niewielki spadek cen detalicznych mięsa drobiowego, choć w pierwszym kwartale roku ceny te wzrosły i w marcu były o 0,7 proc. wyższe niż w marcu 2016 r.
"W drugiej połowie roku nastąpi prawdopodobnie niewielki spadek cen, zgodnie z sezonowym cyklem rocznym. W tym roku dodatkowym czynnikiem będzie nadpodaż drobiu na rynku unijnym" - wyjaśniono w raporcie.
Analitycy z IERiGŻ uważają, że w tym roku wzrosną obroty netto handlu zagranicznego drobiem i przetworami z drobiu. "Nadwyżka eksportu nad importem może się zwiększyć do ok. 1,1 mln ton, a dodatnie saldo obrotów do 2 mld euro" - napisano w raporcie.