Ile za dorsza nad morzem? Oto sposób na oszukiwanie klientów

Wakacje nad morzem to czas, kiedy wiele osób sięga po smażonego dorsza z frytkami. W tym roku ceny za porcję ryby zdecydowanie poszły w górę. Jak sprawdził "Fakt", sprzedawcy w restauracjach mogą dodawać większą ilość panierki i zawyżać ceny dorsza.

Obiad w smażalni ryb nad morzemObiad w smażalni ryb nad morzem może sporo kosztować
Źródło zdjęć: © East News | Mariusz Grzelak/REPORTER

"Fakt" postanowił sprawdzić ceny dorsza w nadmorskich smażalniach przy pomocy wagi kuchennej. Odwiedził trzy najpopularniejsze bary w Trójmieście i wszędzie zamówił dorsza w panierce z frytkami i sałatką. Okazało się, że panierka może stanowić nawet 30 proc. ryby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burmistrz Mielna mówi o ataku na nadmorskiej kurorty. "Drażnią mnie te wysyłane paragony"

Ceny dorsza w smażalniach

W pierwszej smażalni dorsz z frytkami i sałatką kosztował 55 zł. Standardowa porcja waży 200 g, ale w tym przypadku ryba ważyła tylko 167 g. Panierka ważyła 55 g i stanowiła aż 30 proc. całej porcji – relacjonuje "Fakt".

W drugim barze zestaw miał odpowiednią ilość ryby i kosztował 62 zł. Dorsz ważył 258 g, a panierka 58 g. W trzeciej smażalni zestaw kosztował 57,15 zł. Ryby ważyła 250 g, a panierka 40 g. Bez panierki ryba i tak zachowała swoją wagę.

Jakiego dorsza wybrać?

Jak podaje Katarzyna Bosacka, dziennikarka i eksperta zdrowego żywienia, przed kupnem dorsza, warto zapytać sprzedawcę, jaką dokładnie rybę otrzymamy. - Większość dorsza sprzedawanego nad morzem to dorsz atlantycki, który jest tańszy niż dorsz bałtycki. Dorsza atlantyckiego można kupić w sklepie w mrożonkach – mówi "Faktowi" Bosacka.

Ekspertka radzi również, aby zwracać uwagę na panierkę. Jeśli widzimy, że panierka jest zrobiona z mąki, bułki i jajka, to znaczy, że smażalnia chce na nas zarobić. Niektóre punkty gastronomiczne korzystają z gotowego panieru, w którym może być glutaminian sodu lub inne szkodliwe substancje. Ryba powinna być oprószona tylko mąką – dodaje Katarzyna Bosacka.

Inspekcje w smażalniach ryb

Jak informowało money.pl, inspektorzy od początku roku przeprowadzili 135 kontroli w smażalniach ryb i w aż 44 stwierdzono nieprawidłowości. W poszczególnych barach klienci skarżyli się na dolegliwości żołądkowe po spożyciu posiłków, niewłaściwy stan sanitarno-higieniczny oraz nieprawidłowości w zakresie gospodarowania odpadami.

Inspektorzy sprawdzają również jakość wody, warunki do mycia i rozmrażania żywności oraz rąk pracowników. Za nieprawidłowości na smażalnie nałożono kary w postaci mandatów.

Wybrane dla Ciebie

Polski gigant rybny rośnie w siłę. Przejął spółkę z Belgii
Polski gigant rybny rośnie w siłę. Przejął spółkę z Belgii
Koniec najstarszej kawiarni w Rzymie. Dobił ją czynsz za 180 tys. euro
Koniec najstarszej kawiarni w Rzymie. Dobił ją czynsz za 180 tys. euro
Zakopane przegrało w sądzie. Nadal będzie pobierać opłatę
Zakopane przegrało w sądzie. Nadal będzie pobierać opłatę
Miecz świetlny z "Gwiezdnych wojen" sprzedany. Padł rekord
Miecz świetlny z "Gwiezdnych wojen" sprzedany. Padł rekord
Pompy ciepła na wynajem. UE ma nowy pomysł
Pompy ciepła na wynajem. UE ma nowy pomysł
Chcą 1,2 tys. zł podwyżki, grożą strajkiem. Gigant handlowy mówi "nie"
Chcą 1,2 tys. zł podwyżki, grożą strajkiem. Gigant handlowy mówi "nie"
Ważna data dla pracowników. Po 30 września firmom grożą kary
Ważna data dla pracowników. Po 30 września firmom grożą kary
Spór o smród w Krakowie. Firma musi ograniczyć działalność
Spór o smród w Krakowie. Firma musi ograniczyć działalność
Koniec obowiązku dla pracujących emerytów? Resort ma plan
Koniec obowiązku dla pracujących emerytów? Resort ma plan
Chciał wziąć kredyt, skłamał w banku. Grozi mu 8 lat więzienia
Chciał wziąć kredyt, skłamał w banku. Grozi mu 8 lat więzienia
Zablokowana ekspresówka. 27 ton piachu na jezdni. Kierowca w szpitalu
Zablokowana ekspresówka. 27 ton piachu na jezdni. Kierowca w szpitalu
Plaga polskich dróg. "To jedna z najniebezpieczniejszych praktyk"
Plaga polskich dróg. "To jedna z najniebezpieczniejszych praktyk"