Trwa ładowanie...
d1fa6md

Lekkie wzrosty cen zbóż - ministerstwo rolnictwa

...

d1fa6md
d1fa6md

01.02. Warszawa (PAP) - W przedostatnim tygodniu stycznia drożały zboża, wołowina, drożało mięso wieprzowe - wynika z informacji ministerstwa rolnictwa.

W dniach 18-24.01 cena pszenicy konsumpcyjnej ukształtowała się na poziomie 503 zł/t wobec 500 zł/t w poprzednim tygodniu. Była to cena o ponad 2 proc. wyższa niż przed miesiącem.

Za żyto konsumpcyjne w skupie płacono 326 zł/t wobec 325 zł/t tydzień wcześniej. Ziarno to było o ok. 13 proc. droższe niż w porównywalnym okresie grudnia 2009 r.

W odniesieniu do poprzedniego tygodnia aż o 10 proc. potaniał w skupie jęczmień paszowy. W dniach 18-24.01 za zboże to płacono średnio 368 zł/t, tj. o ponad 4 proc. mniej niż przed miesiącem.

d1fa6md

MIĘSA

Utrzymuje się spadkowa tendencja cen skupu żywca wieprzowego i drobiowego, rosną natomiast ceny skupu bydła.

Według danych w dniach 18-24.01 dostawcy trzody chlewnej, otrzymywali średnio 3,65 zł/kg, tj. o 2,8 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu i o 5 proc. mniej przed miesiącem. W porównaniu do notowania sprzed roku ceny żywca wieprzowego były o 15,5 proc. niższe.

W analizowanym okresie za żywiec wołowy płacono przeciętnie 5,00 zł/kg, tj. odpowiednio o 2,4 proc. i o 5 proc. więcej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Było to również o ok. 9 proc. więcej niż przed rokiem.

d1fa6md

Dostawcy kurcząt typu brojler uzyskiwali średnio 2,84 zł/kg, o 1,4 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu i o 6 proc. mniej niż miesiąc wcześniej. Cena ta była o prawie 7 proc. niższa niż przed rokiem. Natomiast cena indyków przeciętnie ukształtowała się na poziomie 4,36 zł/kg wobec 4,38 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to o 2 proc. mniej niż przed miesiącem, ale o 6 proc. więcej niż rok wcześniej.

MLEKO

Przeciętna cena odtłuszczonego mleka w proszku w dniach 18-24.01 ukształtowała się na poziomie 7,74 zł/kg, tj. nieco (o 0,7 proc.) niższym niż tydzień wcześniej. (PAP)

map/ gor/

d1fa6md
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fa6md