Na wzrost cen żywności wpływ miał niska podaż mleka - GUS
...
15.12.2009 | aktual.: 15.12.2009 14:45
15.12. Warszawa (PAP) - Na wzrost cen żywności w XI o 0,7 proc. mdm wpływ miała niska podaż mleka i wzrost jego cen, a także drogie warzywa i owoce - podał GUS.
"W związku ze znacznym wzrostem cen na rynkach światowych, a także sezonowym spadkiem podaży mleka i wzrostem jego cen w skupie, najbardziej podrożało masło (o 9,1 proc.). Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za warzywa (o 7,5 proc.) i owoce (o 3,3 proc.). Zdrożały artykuły w grupie "mleko, sery i jaja" (o 0,6 proc., w tym jaja - o 1,6 proc., a w konsekwencji spadku produkcji, sery dojrzewające i topione - o 1,3 proc.)." - napisał GUS w komentarzu. (PAP)
map/ ana/