Polacy jedzą mniej mięsa, wszystko przez ceny
Polacy będą w tym roku jeść mniej mięsa wieprzowego i wołowiny, a więcej warzyw, owoców oraz produktów mleczarskich. Na naszą dietę wpływ będą miały zmiany cen żywności - pisze "Dziennik Gazeta Prawna", powołując się na raport Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
05.04.2012 | aktual.: 05.04.2012 09:49
Średnio w tym roku ceny żywności i napojów bezalkoholowych mogą wzrosnąć o około 3-4 proc., jednak niektóre produkty podrożeją bardziej, a inne mniej.
Wyższy od średniej wzrost cen może zanotować mięso wieprzowe (w grudniu 2012 wzrost rdr może wynieść 4-5 proc.). Podobnie sytuacja ma się z mięsem wołowym. Tutaj wzrost może być jeszcze wyższy, bo nawet 5-6 proc.
Polacy mogą w związku z tym przerzucić się na mięso drobiowe. Ceny tego mięsa wzrosną wprawdzie o ok. 4 proc., ale będą i tak niższe niż wołowiny czy wieprzowiny.
Według ekspertów IERiGŻ w tym roku mogą spaść ceny produktów mleczarskich. Taką tendencję zaobserwuje się na światowych rynkach, a to z powodu wzrostu ich produkcji oraz zmniejszające się zapotrzebowanie ze strony krajów Azji i Bliskiego Wschodu.
Instytut spodziewa się również dobrych zbiorów zbóż na światowych rynkach, co może być jednym z czynników obniżki ich cen w Polsce. Dużo będzie zależeć również od kursu złotego. Po zbiorach pieczywo i przetwory zbożowe powinny w Polsce stanieć.
Tańsze niż przed rokiem w I połowie tego roku powinny być warzywa i owoce. Spadek cen dotyczy przede wszystkim jabłek i gruszek, kapusty, cebuli i ziemniaków.
Wydatki na żywność w budżetach gospodarstw domowych mogą w tym roku spaść. Rok wcześniej wzrosły o 0,2 proc. do 24,2 proc.