Praca w Niemczech dla kucharzy, kelnerów i barmanów
Polacy szukający zajęcia w niemieckiej branży gastronomicznej nie mogą narzekać na brak ofert. W ostatnim czasie pojawiło się wiele propozycji dla kucharzy, kelnerów i barmanów. Największe szansę na zatrudnienie mają osoby z doświadczeniem w zawodzie i dobrą znajomością języka niemieckiego
28.04.2014 | aktual.: 28.04.2014 11:42
.
Pracowników w Polsce poszukują niemieckie hotele, pensjonaty i apartamenty letniskowe. Oferty z branży hotelarsko-gastronomicznej trafiają do naszego kraju za pośrednictwem sieci EURES. Można też na nie trafić w agencjach specjalizujących się w rekrutacji kucharzy i kelnerów.
Poszukiwani są głównie pracownicy wykwalifikowani z dobrą lub komunikatywną znajomością języka niemieckiego. Osoby zainteresowane podjęciem pracy za Odrą muszą posiadać odpowiednie kwalifikacje (kierunkowe wykształcenie) i doświadczenie, które należy potwierdzić dokumentami. Pracodawcy, którzy za pośrednictwem polskich urzędów szukają pracowników nad Wisłą wymagają często posiadania prawa jazdy. Dotyczy to głównie ofert, gdzie występuje konieczność dojazdów do pracy. Zatrudnieni pracownicy często mogą liczyć na pomoc w znalezieniu zakwaterowania.
Oferty pracy
Jednym z pracodawców szukających w Polsce pracowników gastronomii jest Bei Schumann. Szansę na zatrudnienie w tym pięknie urządzonym hotelu, położonym niedaleko centrum miasta Kirschau w Saksonii, mają kelnerzy, barmani i kucharze. Wymagane wykształcenie hotelarsko-gastronomiczne, dobra znajomość języka niemieckiego, prawo jazdy kat. B i własny samochód. Niezbędne są też świadectwa potwierdzające wykształcenie i doświadczenie.
W zależności od stanowiska i kwalifikacji zatrudnionego pracodawca oferuje zarobki od 1200 euro miesięcznie, zapewnia też pomoc w znalezieniu zakwaterowania. W przypadku kucharzy wymagane jest co najmniej trzyletnie doświadczenie pracy w hotelu 4-5 gwiazdkowym. Zainteresowani ofertą proszeni są wysłanie CV w języku niemieckim na adres steffen.nass@bei-schumann.de. Pracodawca skontaktuje się z wybranymi osobami. Indywidualne rozmowy z kandydatami prowadzone są w Hotelu Bei Schumman w Kirschau.
Kelnerów w Polsce poszukuje też położony bezpośrednio nad kanałem Spree pensjonat z restauracją Landgasthof „ Zur Wildbahn”. Z kolei hotel Herrmanns Stillhotel w Guben zainteresowany jest zatrudnieniem barmanów. Wspomniani pracodawcy prowadzą rekrutację za pośrednictwem ofert EURES, a rozmowy z wybranymi kandydatami odbywają się w Wojewódzkim Urzędzie Pracy w Zielonej Górze. Z kolei pracownika do serwowania potraw i napojów w porze śniadaniowej poszukuje renomowany pensjonat z restauracją w miejscowości Burg/Spreewald. Osoby zainteresowane pracą w niemieckiej gastronomii zachęcamy do systematycznego śledzenia ofert na stronach EURES.
Zarobki i wymagania
O wysokości godzinowej stawki decydują nie tylko kwalifikacje i doświadczenie na danym stanowisku, ale też forma zatrudnienia określona w umowie o pracy. Osoby będące na stałym etacie zarabiają więcej od pracowników sezonowych. Oferowane wynagrodzenie oscyluje w granicach 1100-1300 euro miesięcznie, przy czym kelnerzy i barmani mogą liczyć jeszcze na dodatkowy zarobek w formie napiwków. Plusem pracy w gastronomii jest także to, że większość pracodawców oferuje darmowe (lub ze specjalną zniżką) posiłki w godzinach pracy.
Na każdą posadę wymagany jest inny poziom umiejętności i doświadczenia. Szef kuchni musi być nie tylko dobry w gotowaniu, ale również w organizacji pracy i zarządzaniu zespołem. On i jego zastępcy odpowiadają za nadzór i prowadzenie kuchni. Koordynują jej działania, układają menu i kalkulują koszty. Najważniejszą pracę wykonują profesjonalni kucharze. Na tym stanowisku najważniejsze są praktyczne umiejętności i doświadczenie. Dlatego bez co najmniej dwuletniego stażu pracy nie ma co liczyć na znalezienie zatrudnienia. Warunkiem przyjęcia do pracy jest dyplom ukończenia szkoły w zawodzie kucharza. Warto dodać, że dużym wzięciem ze strony pracodawców cieszą się kucharze specjalizujący w gotowaniu potraw ze ściśle określonego regionu. W przypadku pomocników kucharza wymagania są znacznie niższe. Odpowiadają oni za przyrządzanie prostych posiłków np. sałatek, jajecznicy. Pomagają kucharzom w przygotowaniu półproduktów oraz dbają o ogólny porządek w kuchni.
Do obowiązków kelnerów należy obsługa gości w restauracji hotelowej. Serwują posiłki, napoje, sprzątają stoliki i przyjmują należności. Zajmują się też przygotowaniem „szwedzkich stołów” oraz uzupełnianiem żywności. Zarobki kelnerów wahają się w granicach 1100-1200 euro miesięcznie. Do tego dochodzą jeszcze napiwki.
Szukamy zajęcia
W poszukiwaniu ofert pracy pomocne mogą być również portale internetowe. Można skorzystać z następujących stron: www.hotelcareer.de, www.touristiccareer.de, www.jobrapido.de, www.jobpilot.de, www.jobscout24.de. Im wcześniej zaczniesz szukać pracy tym większe będą twoje szanse na znalezienie satysfakcjonującego zajęcia. W czasie sezonu trudno już np. trafić na oferty z pełnym wymiarem godzin. Pracy najlepiej zacząć szukać już teraz, kiedy liczba składanych aplikacji nie jest jeszcze tak duża. Chcąc zwiększyć swoje szanse na zatrudnienie zadeklaruj jak najszybszą gotowość do podjęcia pracy.
Praca w gastronomii może mieć charakter stały lub tymczasowy. Zdarza się, że dodatkowa pomoc potrzebna jest np. w weekendy i wówczas poszukiwane są osoby na kilka bądź kilkanaście godzin tygodniowo. Trzeba się również liczyć z pracą w systemie zmianowym – od rana, popołudniami lub wieczorami.
Ofert pracy w gastronomii nie brakuje nawet w środku sezonu. Wśród pracowników tego sektora występuje duża rotacja, wielu z nich pracuje na zmiany i weekendy. Najwięcej ofert dotyczy pracy w wymiarze 10-20 godz. tygodniowo. Chcąc pracować na cały etat musisz się załapać już na początku sezonu. Największym wzięciem cieszą się kelnerzy i pomocnicy w kuchni.
Maciej Sibilak