Trwa ładowanie...
d4iaizw

Produkcja mięsa drobiowego wzrośnie w 2009 r. o ok. 7 proc.

Produkcja mięsa drobiowego w 2009 roku
wzrośnie o około 7 proc. wobec szacunków na ten rok - przewiduje
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

d4iaizw

"Może ona osiągnąć poziom ok. 1.295 tys. ton, tj. o 7 proc. wyższy niż w 2008 roku. Import będzie prawdopodobnie o ok. 33 proc., a eksport tylko o 4-5 proc. większy niż przed rokiem. Jednak udział eksportu w produkcji obniży się jedynie nieznacznie, z 25 do 24 proc. Sprzedaż zagraniczna będzie nadal głównym czynnikiem determinującym możliwości dalszego rozwoju rynku mięsa drobiowego" - napisano w analizie rynku.

IERiGŻ przewiduje w 2009 roku niewielkie zwiększenie poziomu cen detalicznych drobiu.

"Wraz z małą podażą i wysokimi cenami wieprzowiny, może to przyczynić się do zwiększenia konsumpcji mięsa drobiowego o ok. 2 proc." - napisano.

Instytut zakłada, że w 2008 roku produkcja jaj konsumpcyjnych wyniesie 508 tys. ton i będzie o 1,4 proc. większa niż przed rokiem. Eksport wzrośnie o 30 proc., tzn. o połowę wolniej niż w 2007 roku i ukształtuje się na poziomie 166 tys. ton.

d4iaizw

"Prognozowane dalsze zwolnienie tempa przyrostu eksportu do jedynie 7 proc. w 2009 roku, przy kontynuacji spadku krajowego spożycia jaj, stanowią podstawę przewidywania nieznacznego tylko wzrostu ich produkcji, poniżej 0,5 proc. W 2009 roku może ona osiągnąć poziom ok. 510 tys. ton" - napisano.

IERiGŻ przewiduje do końca roku niewielki wzrost cen jaj, a w 2009 roku - ich stabilizacje.

Analitycy wskazują, że wzrost cen jaj wywołał "spadkową tendencje w ich konsumpcji, obserwowaną od 2006 roku. Przewiduje się, że utrzyma się ona również w 2008 roku. Natomiast w 2009 roku wzrost cen mięsa może przyczynić się do ustabilizowania spożycia jaj na poziomie 207 sztuk na 1 mieszkańca". (PAP

d4iaizw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4iaizw