Rekordowy sezon na lody

Amatorzy mrożonych łakoci w tym roku wydadzą w lodziarniach grubo ponad miliard złotych. Najwięcej w historii.

Zbigniew Grycan ma już 60 lodziarni, ale otwiera
kolejne.
Źródło zdjęć: © Dziennik Zachodni | Grzegorz Jakubowski

Lodową koniunkturę już cztery lata temu wyczuł Zbigniew Grycan. Król polskich lodziarzy jako jeden z pierwszych porzucił masową produkcję lodów na patyku i skupił się na zaspokajaniu bardziej wysublimowanych gustów.

Pomysł był ryzykowny, bo wielu klientów odstraszały wysokie ceny - kilkanaście złotych za litrowe opakowanie. W dodatku Grycan złamał podstawową zasadę biznesu lodziarskiego - zamiast wstawiać lodówki z lodami np. do supermarketów, postawił na sieć własnych oraz franczyzowych eleganckich lodziarni.

|

Obraz
Obraz

Dziś nie żałuje kontrowersyjnej decyzji, bo apetyt na ekskluzywne lody zaczął rosnąć wraz z zasobnością naszych portfeli.
_ Obroty producentów zwiększają się szybciej niż sprzedaż, bo Polacy jedzą coraz więcej luksusowych lodów oraz mrożonych deserów z wyższej półki _- tłumaczy Patrycja Mazur z badającej rynek spożywczy firmy Nielsen.

Amatorów znajdują drogie lodowe rolady, sorbety, a nawet sprzedawane w ponad 50 krajach słynne lody Haagen-Dazs, firmy założonej w 1921 r. w Nowym Jorku przez polskiego emigranta. To jedne z najdroższych, najbardziej znanych, ale też lubianych lodów na świecie. Za każdą gałkę słodkiej rozkoszy od H%E4agen-Dazs trzeba zapłacić ponad 8 złotych.

Właśnie tą drogą w 2004 r. postanowił pójść Zbigniew Grycan. Zaczął kusić klientów coraz wymyślniejszymi smakami. - Dziś w ofercie mam już lody w 60 smakach, m.in. imbirowe, makowe i chałwowe. Moi konkurenci żartują, że wkrótce zacznę sprzedawać nawet czosnkowe - mówi Grycan.

Przedsiębiorca ma już 60 lodziarni, a do końca roku otworzy kolejne sześć. Uruchomienie każdej z nich w zależności od wielkości i lokalizacji pochłonie od 200 tys. do nawet miliona złotych. Ale Grycan liczy, że inwestycja szybko się zwróci, bo lody - ku zmartwieniu ich smakoszy - szybko drożeją.

W hurtowniach niektóre śmietankowe specjały zdrożały nawet o jedną trzecią. Natomiast największy producent lodów w Polsce, firma Algida, która kontroluje 36 proc. lodowego rynku, podniosła ceny niektórych swoich wyrobów o 20 proc. Ale wyższe ceny wcale nie odstraszają klientów. Dlatego coraz więcej lodziarzy próbuje kopiować sukces Grycana.

Urszula Chrzanowska, która razem z mężem prowadzi lodziarnię w Ełku, postawiła na desery lodowe. W menu ma ich aż 137.
_ Klient kupuje oczami. Ludzie biorą to, co ładnie wygląda _- mówi Chrzanowska.

Bestsellerem jej lodziarni jest deser firmowy. Za słodki rożek oraz trzy kulki lodów przybrane bitą śmietaną, polewą i posypką czekoladowo-orzechową trzeba zapłacić prawie 8 złotych. To naprawdę dużo, bo lody nałożone do zwykłego wafelka są o prawie 3 zł tańsze. To, co pani Urszula obserwuje za ladą swojej lodziarni, to na rynku spożywczym światowy trend.
_ W Wielkiej Brytanii sprzedaż lodów luksusowych w ciągu ostatniego roku wzrosła o ponad 13 proc., choć w tym czasie cały rynek skurczył się o blisko 5 proc. _ - mówi Ana Lourenco, analityk firmy Snapshots International.

Nic więc dziwnego, że tropem Grycana idą nawet rynkowi potentaci, którzy jeszcze niedawno podśmiewali się z jego pomysłu na biznes. Algida sprzedaje m.in. lody z wanilią sprowadzaną z Madagaskaru oraz o smaku adwokata i tiramisu. Natomiast Koral, wytwórca lodów z Nowego Sącza, oprócz tradycyjnych truskawkowych, czekoladowych i waniliowych smaków sprzedaje również lody śmietankowe z sosem wiśniowym, lodowe torty oraz rolady.

Lodziarze starają się przyciągnąć do lodówek nowych klientów, bo lodowych łasuchów w Polsce nadal jest niewielu. Statystycznie w ciągu roku zjadamy 3,5 litra lodów. O 1,5 litra mniej niż Czesi oraz Niemcy i aż sześciokrotnie mniej niż Amerykanie.

Jarosław Olechowski
POLSKA Dziennik Zachodni

Wybrane dla Ciebie

Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy
Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy
Linia lotnicza się zamyka. Woziła Polaków do turystycznego raju
Linia lotnicza się zamyka. Woziła Polaków do turystycznego raju
Obiad w Warszawie za 19 złotych. Tania stołówka rusza 1 października
Obiad w Warszawie za 19 złotych. Tania stołówka rusza 1 października
Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Spór o zabytkową willę w Zakopanem. "Czujemy się szykanowani"
Spór o zabytkową willę w Zakopanem. "Czujemy się szykanowani"
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle