Robaki jemy od dawna. Szukaj tych kodów na etykietach

Jedzenie owadów od kilku tygodni jest tematem politycznym. Tymczasem, choć nie zdajemy sobie z tego sprawy, spożywamy je już od dawna. Ich wydzielina i spreparowane ciała wykorzystywane są do produkcji barwników i nabłyszczaczy - informuje "Fakt".

reporter_baza_2022-12
07.12.2022 Lodz. Supermarket Auchan. Zakupy spozywcze. Drastyczny wzrost cen produktow zywnosciowych. Fot. Piotr Kamionka/REPORTER
Piotr Kamionka/REPORTERCiała owadów od dawna znajdują się w niektórych produktach spożywczych. Informują o tym kody na etykietach
Źródło zdjęć: © East News | Piotr Kamionka/REPORTER
oprac.  KKG

Decyzja Unii Europejskiej związana z możliwością dodawania do żywności proszku ze zmielonych świerszczy wywołała w Polsce polityczną burzę. Takiego przymusu jednak nie ma. Informacja o dodaniu takiego składnika znajdzie się na opakowaniu. Zresztą, to się już dzieje. Ciała owadów od dawna znajdują się w niektórych produktach spożywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak odróżnić ekologiczną żywność od zwykłej?

W wykorzystaniu owadów chodzi o wydzieliny i spreparowane ciała owadów. Występują one w niektórych środkach dodawanych do żywności - czytamy w "Fakcie".


Skąd wiadomo, że w składzie danego produktu są owady? Trzeba śledzić kody. Pod skrótem E904 kryje się popularny szelak, który wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do produkcji słodyczy czy nabłyszczania warzyw, owoców, a nawet ziaren kawy. Jest to odmiana żywicy pozyskiwanej z wydzieliny czerwców, owadów z rzędu pluskwiaków, żyjących na drzewach szelakowych na terenie Tajlandii i Indii - informuje dziennik.

Jeśli w składzie zobaczysz oznaczenie E120, oznacza to, że w produkcie znajduje się popularna koszenila, czyli kwas karminowy. Dzięki niemu produkty zyskują ciemnoczerwony kolor. Pozyskuje się go z wysuszonych, zmielonych owadów czerwców kaktusowych, czerwców armeńskich czy czerwców polskich - informuje "Fakt".

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup