Trwa ładowanie...
dpy7ilw

Rolnicza inspekcja jakości sprawdziła jakość owoców i warzyw

W trzecim kwartale 2009 roku wszystkie wojewódzkie inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziły kontrolę świeżych owoców i warzyw.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Rolnicza inspekcja jakości sprawdziła jakość owoców i warzyw
(WP.PL, Fot: Izabela Trzaska)
dpy7ilw

Kontrola była kolejną przeprowadzoną w tym zakresie przez Inspekcję JHARS w 2009 roku. Od 1 lipca 2009 roku Unia Europejska wprowadziła znaczące zmiany w przepisach prawnych dotyczących jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Zmiany polegały przede wszystkim na ograniczeniu liczby norm handlowych dla wybranych gatunków z 36 na 10. Jakość świeżych owoców i warzyw była przede wszystkim kwestionowana ze względu na nieprawidłowe oznakowanie. W wielu przypadkach w oznakowaniu nie podawano żadnych wymaganych przepisami informacji. Często brakowało również klasy jakości produktu, cech identyfikacyjnych oraz kraju pochodzenia. Wymienione nieprawidłowości są często kwestionowane w toku kontroli przeprowadzanych przez Inspekcję JHARS w tym zakresie. Wysoki poziom jakości wykazywały produkty wprowadzane do obrotu bezpośrednio przez producentów. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w obrocie detalicznym (w tym przede wszystkim w odniesieniu do owoców i warzyw sprzedawanych na targowiskach, w marketach i
pozostałych sklepach) oraz na giełdach hurtowych.
Kontrolą, w zakresie zgodności z normami handlowymi, objęto 1167 partii świeżych owoców i warzyw, o łącznej masie 754865 kg. Ogółem zakwestionowano jakość handlową 302 partii świeżych owoców i warzyw (26 proc. skontrolowanych partii). Zbadano 98 partii pomidorów, kontrola nie ujawniła przypadków potencjalnej obecności niedopuszczalnej modyfikacji GMO. Po kontroli wydano 130 mandatów karnych na łączną kwotę 25 000 zł i 54 zalecenia pokontrolne. Ponadto, przekazano jeden wniosek do Sądu Rejonowego.

JS

dpy7ilw

Podziel się opinią

Share
dpy7ilw
dpy7ilw