Rosną ceny żywności, bo drożeją produkty rolne
Wpływ na ceny żywności w detalu mają między innymi ceny produktów rolnych w skupie. W październiku 2009 r. odnotowano wzrost cen większości produktów rolnych.
Jak podaje GUS ceny pszenicy w listopadzie wzrosły w stosunku do października 2009 r. o prawie 1 proc., żyta o ponad 4 proc., ziemniaków aż o blisko 21 proc., a mleka o ponad 8 proc. Spadły tylko ceny żywca wieprzowego o 2 proc. i drobiowego o ponad 8 proc. Ceny skupu wołowiny były bez zmian.
Ceny surowców dla przetwórstwa spożywczego są wyraźnie wyższe, niż w listopadzie 2008 r. Porównując ceny, jakie w skupach płacone są rolnikom, wołowina jest o 10 proc. droższa, ziemniaki o blisko 17 proc., a mleko o ponad 10 proc. Niższe niż przed rokiem są ceny żyta (o prawie 18 proc.), żywca wieprzowego o 3 proc. i drobiu o 1 proc.
Na targowiskach nie widać natomiast tak dużych różnic e cenach produktów rolnych. Niektóre są droższe, inne tańsze przed rokiem, w sumie średnio ceny są na podobnym poziomie.
Handel-Net.pl