Tony marchwi z Rosji jechały do Polski. To odkryły służby
Inspekcja Handlowa Artykułów Rolno-Spożywczych w Białymstoku nie zezwoliła na wjazd partii świeżej marchwi z Rosji. Łącznie zatrzymano ponad 16 ton warzyw. Służby tłumaczą, co wzbudziło wątpliwości.
W najnowszym komunikacie opublikowanym 30 kwietnia Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje, że wątpliwości polskich służb wzbudziły produkty pochodzące z Rosji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W końcu ceny, które nie straszą. Tyle kosztują polskie nowalijki
Służby zatrzymały transport marchwi
Wadliwe produkty zostały zatrzymane przez oddział IJHARS w Białymstoku. Jak czytamy, kontrolerzy uniemożliwili "wprowadzenie na polski rynek partii 16 128 kg świeżej marchwi". Transport został zatrzymany "z powodu objawów zepsucia i zapleśnienia".
Tony żywności w rękach służb
IJHARS regularnie zatrzymuje dostawy żywności, która z różnych względów nie może trafić na polski rynek. W ostatnich dniach inspektorzy z Warszawy nie zezwolili na wjazd partii świeżej papryki z Turcji z powodu objawów zepsucia i zapleśnienia. Łącznie zatrzymano ponad 15 ton warzyw.
W połowie kwietnia z kolei informowaliśmy o zakazie wprowadzenia na polski rynek prawie 16 ton miodu z Ukrainy. Powodem zatrzymania było przekroczenie zawartości hydroksymetylofurfuralu (HMF). Ta wada może wskazywać na przegrzanie, zafałszowanie lub długie przechowywanie miodu.
Liderzy wśród zakazów IJHARS w 2024 r.
Kontrole IJHARS wynikają z niespełnienia przez producentów wymogów jakościowych. W ostatnich tygodniach 2024 r. inspektorzy wytykali eksporterom m.in. nieprawidłowe oznaczenie na etykietach produktów, zawyżoną wilgotność i obecność szkodników.
Z podsumowania 2024 r. wynika, że najczęściej kontrolowane przez IJHARS produkty pochodziły z Ukrainy, Chin i Wielkiej Brytanii. Od stycznia do końca listopada skontrolowano 69 715 partii artykułów rolno-spożywczych importowanych do Polski.
Jeżeli chodzi o produkty, pod lupę inspektorów trafiały przede wszystkim przetwory z owoców i warzyw, nasiona roślin oleistych, ryby, przetwory rybne, świeże owoce i warzywa.