Wars na chrzcinach i weselach. Spółka wchodzi na rynek cateringowy
Wars obecnie obsługuje 103 wagony gastronomiczne w pociągach PKP. Działająca od 1948 roku firma nie zamierza na tym poprzestawać i zapowiedziała ekspansję na rynku usług cateringowych. Dodatkowo spółka będzie rozwijać model franczyzowy.
06.10.2023 | aktual.: 06.10.2023 09:34
Wars zamierza m.in. podnosić jakość usług gastronomicznych, tak aby wpływała ona na atrakcyjność przejazdów pasażerskich pociągami PKP Intercity.
- W pociągach rośnie zapotrzebowanie na usługi gastronomiczne, a spółka będzie rozwijać model franczyzowy - przyznał Grzegorz Bębenek, główny specjalista ds. marketingu w spółce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
WARS chce działać na rynku cateringów
Dodatkowo Wars zamierza współpracować z PKP Intercity w zakresie projektowania wagonów gastronomicznych i modernizacji istniejącego zaplecza kuchennego.
Z kolei w przypadku stacjonarnych usług cateringowych Wars planuje pozyskiwać nowych klientów, brać udział w przetargach na usługi cateringowe w branżach biznesowych. Klientom indywidualnym proponuje zaś organizowanie przyjęć okolicznościowych takich jak: chrzciny, komunie, wesela.
Bębenek poinformował również, że Wars posiada obecnie cztery lokale stacjonarne w Warszawie, które działają na zasadzie kantyn. Trzy z nich są dostępne dla klientów z zewnątrz. - Na tę chwilę nie zamierzamy otwierać nowych lokali w ramach bieżącej usługi gastronomii stacjonarnej - dodał.
Wars to firma, która na rynku przewozów pasażerskich działa od 1948 roku. Obecnie obsługuje pasażerów w 103 wagonach gastronomicznych. W pociągach InterCity (IC), czyli połączeniach ekonomicznych PKP Intercity Wars oferuje usługi samoobsługowe, a w pociągach Express InterCity (EIC) i obsługiwanych pojazdami Pendolino Express InterCity Premium (EIP) oferowany jest kelnerski system obsługi.
Dziennie uruchamianych jest około 213 pociągów z wagonem gastronomicznym. WARS obsługuje ponadto 15 wagonów sypialnych i z miejscami do leżenia.