Wstrząsające ustalenia. Mięso trafiło także do Polski. Sieć odpowiada
Mięso z zakładu hodowlanego we wsi Quintanilla del Coco, w prowincji Burgos, miało trafiać do sklepów Lidl również poza Hiszpanią, także do Polski - poinformowała walcząca o prawa zwierząt Fundacja Alberta Schweitzera, powołującą się na hiszpańskie Obserwatorium Dobrostanu Zwierząt (OPA).
Mięso świń żyjących w przepełnionych chlewach oraz traktowanych brutalnie w jednym z gospodarstw hodowlanych koło Burgos, we wspólnocie autonomicznej Kastylii i Leonu, na północy Hiszpanii, sprzedawane jest przez supermarkety niemieckiej sieci Lidl - ustaliły organizacje praw zwierząt. Trafiło także do Polski - poinformowała w przesłanym PAP komunikacie Fundacja Alberta Schweitzera.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile zaoszczędzisz w 2025 roku? Sonda o trendzie No Buy
"Ferma, na której zarejestrowano przerażające obrazy, dystrybuuje wieprzowinę do supermarketów sieci Lidl, także w Polsce, i posiada certyfikat dobrostanu zwierząt" - napisała Karolina Kunda-Kuwieckij, rzecznik prasowa Fundacji Alberta Schweitzera.
Organizacja przypomniała, że w sieci dostępny jest materiał filmowy, przedstawiający przerażające warunki i okrucieństwo stosowane wobec zwierząt.
"Należy zdać sobie sprawę, że kupując mięso wieprzowe, prawdopodobnie pochodzi ono z hodowli przemysłowej, gdzie świnie są narażone na ogromne cierpienie. Świnie są inteligentnymi i towarzyskimi zwierzętami, które na fermach przemysłowych nie są w stanie zaspokoić podstawowych potrzeb swojego gatunku, takich jak eksploracja otoczenia, zabawa, opieka nad potomstwem czy tworzenie hierarchii stadnej" - przekazała przedstawicielka HSI.
Jak dodała Głażewska "skutkuje to właśnie wspomnianymi problemami zdrowotnymi, samookaleczaniem się, kanibalizmem, słowem cierpieniem fizycznym i psychicznym. To, co powinno być najbardziej uderzające to, to że niestety, przypadek hiszpański nie jest aberracją, tylko przerażającą codziennością milionów świń hodowanych na mięso. Potwierdzają to raz po raz kolejne śledztwa i kontrole na fermach".
Apel do konsumentów o świadome decyzje
"Jeżeli zależy nam na dobrostanie zwierząt, najlepszym rozwiązaniem jest ograniczenie spożycia wieprzowiny lub całkowite zrezygnowanie z niej. Mięso wieprzowe pochodzące ze wspomnianych ferm posiadało certyfikat zapewniający rzekomo o dobrostanie zwierząt. Ważne jest, abyśmy jako konsumenci podejmowali świadome decyzje i dążyli do poprawy warunków życia zwierząt. Każdy z nas może być częścią tej zmiany" - przekazała dyrektorka z HSI.
Do bulwersującej sprawy odniosła się sieć Lidl.
"Ukazane na nagraniach cierpienie jest dla nas szokujące i nie do przyjęcia. Natychmiast skontaktowaliśmy się z naszym dostawcą, który potwierdził, że zakończył współpracę biznesową z opisaną hodowlą świń już w 2022 r., w związku z utraceniem przez nią certyfikatu świadczącego o dobrostanie zwierząt w lipcu 2022 r. Ostatnia dostawa produktów z przedmiotowej hodowli do naszego dostawcy miała miejsce pod koniec września 2022 r. Nasz dostawca potwierdził również, że żaden z jego dostawców nie pozyskiwał zwierząt i/lub mięsa z opisywanej w artykule hodowli" - czytamy w oświadczeniu, które Lidl przesłał redakcji Bussiness Insider.