Zabić bakterie siedzące na pieprzu. Nowe urządzenie polskich naukowców

Rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, że przyprawy - jak każdy inny produkt spożywczy - też wymagają sterylizacji. Rozwiązanie tego problemu zaproponował zespół naukowców z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

Zabić bakterie siedzące na pieprzu. Nowe urządzenie polskich naukowców
Źródło zdjęć: © WP.PL | epSos/Flickr.com/CC 2.0

22.04.2016 06:35

Urządzeniu do sterylizacji przypraw jednej rzeczy nie sposób odmówić - że jego opis brzmi futurystycznie. Maszyna bowiem rozprawia się z bakteriami skrytymi w pieprzu czy papryce za pomocą plazmy.

Plazma jest jednak znacznie mniej futurystyczna, niż mogłoby się wydawać, bo w rzeczywistości to po prostu zjonizowany gaz, obecny na co dzień wokół nas. Występuje np. w piorunach czy zorzy polarnej, a także w żarówkach energooszczędnych czy telewizorach plazmowych.

Pomimo że urządzenie znajduje się jeszcze w fazie testowej, to już cieszy się zainteresowaniem.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)